måndag 25 maj 2015

Fransk köttfärslimpa med Mozzarella - Dijon och grönpepparsås - Recept

Eller
Polpettone francese con mozzarella.
Digione e salsa al pepe verde.
Asparago.

Svensk husmans möter Italien samt england
och kraschar i frankrike


800 g         köttfärs
1 st            rödlök, stor, finhackad
3 st            vitlök, klyftor finhackade
½ msk       smör att steka i
250 g         mozzarella, avrunnen
1 msk        dijon
1 msk        chilisause
1 tsk          dragon
½ tsk         timjan
½ tsk         salvia
½ tsk         basilika
1-2 tsk       baskrydda (smaksak)
2 st            ägg
½ dl           potatismospulver
½ dl           vatten




Så här gjorde jag
Började med att ta fram matberedaren
Mixade rödlök, vitlök, fint, lät fräsa försiktigt i smöret så löken mjuknar

Stoppade mozzarella, dijon, chilisause, ägg, potatismospulver, kryddor och vatten i matberedaren och mixade slätt men inte för länge så det skulle bli segt.

Blandade köttfärs, lökfräs och ostmassa så det blev jämt fördelat - inte mer - segt ni vet.

Formade en limpa i ugnssäkerform - stoppade i kall ugn och startade den på 80 grader. - körde 1 tim
Satte termometer i limpan och ställde in alarmet på 68 grader
Höjde värmen till 200 grader och stängde luckan.
När termometerlarmet pep så tog jag limpan ur ugnen och satte den under folie.

Nu är det bara att fixa tillbehören medan limpan vilar sig fast och go



SÅS
Dijon och grönpepparsås
1 msk        smör
2 tsk          finhackad rödlök
1 tsk          grönpeppar
½ tsk         tomatpuré
1 st            kalvbuljongtärning
2 tsk          rödvinsvinäger
3 dl            vatten
                  maizenaredning

Fräs rödlök, grönpeppar och tomatpuré hastigt i smöret
Tillsätt, buljongtärning och rödvinsvinäger, låt fräsa till tärningen smält
tillsätt vatten och låt sjuda 6-7 min
Smaka ev av med salt och vitpeppar
Red med maizena - Done

DAGENS MIDDAG

Meatloaf français avec Mozzarella.
Dijon et sauce au poivre vert.
Asperges.

French Meatloaf with Mozzarella.
Dijon and green pepper sauce.
Asparagus.