salt
peppar
Gör så här
Skala och skiva rotsakerna tunt cirka 2-3 mm .
Smörj en ugnsform och lägg ett täcke rotsaker i botten
(cirka 1 cm ).
Lägg över tunna skivor med smör (använd en osthyvel), salta
och peppra.
Fortsätt så tills potatisen är slut eller formen full.
Lägg ett lock eller liknande över och en tyngd som press.
Sätt in i ugnen i 225 grader i 40-50 minuter och låt kakan
bakas klar.
Ställ åt sidan kallt i minst 4 timmar
2 bitar rimmat helt sidfläsk (à 300 g )
4 msk svarvinbärsgelé
3 msk vitvinsvinäger
4 msk honung
1/2 msk finhackad vitlök
salt och grovmalen vitpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C .
Rör ihop svartvinbärsgelé, vinäger, honung, vitlök och 1/2
tsk salt till en sås.
Skär bort svålen och en del av fettkappan på fläsket. Skär
bitarna längs med (skikten) på mitten i 4 bitar som blir 1-2 cm höga.
Lägg fläskbitarna med den skurna sidan/fettsidan uppåt.
Pensla generöst med svartvinbärssås. Ställ ca 30 minuter i ugnen. Pensla flera
gånger med såsen.
Ta ut och låt svalna. Ställ kallt i minst 4 timmar. Förbered
hit.
Sätt ugnen på grill, 250°C .
Skär rotfruktsgratängen i ca 2-3 cm stora tärningar och lägg
dem på en ugnsplåt.
Skär fläsket i ca 2 cm stora tärningar och lägg dem på rotfruktsgratängen
- fäst med tandpetare.
Gratinera i 6-8 minuter, till fin färg.
Lägg upp på fat.
Servera bitarna knäckigt kladdiga - och underbart goda!