Parisare - Vad är det
Det är inte alldeles glasklart har jag lärt mig
Vad? Parisare är en grillad centimetertjock falukorvsskiva
som serveras mellan hamburgerbröd, vanligtvis tillsammans med hackad gurka,
sallad samt senap och ketchup. Den är poppis i norra delarna av Sverige.
Foto:Sibylla |
Favoritfakta: Tore Strandh från Umeå brukar kallas
”Parisarens pappa”. När han i mitten av 1950-talet tog över matförsäljningen på
Barnens Dag komponerade Tore och hans bror Parisaren, efter att ha hämtat
inspiration från en rätt med namnet Nattparisare som brukade serveras på flyget
mellan Stockholm och Paris i början av 50-talet. Parisaren har sedan dess
blivit kungen av alla korvar i Norrland. Lite kuriosa är att den från början
bara kostade en krona styck!
Jag jobbade i ett Sibylla kök sommaren 1981
Så jag har flippat ett par parisare
Ikväll gjorde jag en på mitt sätt
I grillpanna grillade Bröd och Parisare
Bröd, Sallad, Hamburgerdressing och Rå lök i botten
Grillad Parisare
Toppad med Senap, Gurkmajonäs och ett Bröd