lördag 21 maj 2022

Köttfärssås på älgfärs - Recept

 






Du behöver en stor gryta med lock.

25 g        Smör eller stekmargarin
732 g      Älgfärs
2 msk     Tomatpuré
250 g      Morot riven (3 st)
250 g      Lök, hackad (4 st små)
15 g        Vitlök, skivad (4 st)
170 g      Champinjoner på burk (avrunnen vikt)
2 st         Köttbuljongtärningar
2x400 g  Hela tomater i tomatjuice (2 burk)
180 g      Röd paprika tärnad (1 stor)
1-3 tsk     Svartpeppar grovmald (jag tog 3 tsk)
2 msk      Oregano
1 dl          Ketchup
                Salt
                Maizena eller maizena redning

Bryn älgfärsen i stekfettet tillsammans med tomatpurén
Tillsätt lök och morötter, bryn ca 5-10 min
Tillsätt vitlök, champinjoner, buljongtärningar, tomater i tomatjuice, paprika, svartpeppar, oregano och ketchup.
Ge det ett uppkok medan du rör.
Sänk värmen till ca 1-2 på spisen, lägg på lock och låt sjuda 1 timme - Rör om då och då
efter 1 timme lyft på locket och peta söner tomaterna lite.
På med locket igen och låt sjuda 1 timme till - Rör om då och då

Smaka av med salt, svartpeppar och oregano.
Red med maizena eller maizena redning.

Servera med pasta