söndag 31 maj 2015

Rotsakslåda med skinka och broccoli - Recept


Eller: Rotsakslåda man tager vad man haver


Har man rester av rostbiff eller en stek går det lika bra att använda det, tänk bara på att använda passande örter.
Jag använde idag en bit helgskinka (typ julskinka) som jag skar ned i tärningar.

Jag har alltid en Baskrydda som består av 1 del vitpeppar och 9 delar salt som passar bra till potatisrätter, fisk och mycket annat

Ingredienser:
Ca 300 g  Tärnad helgskinka
2,5 dl        Mellangrädde
200 g        Norrmejeriers lätt Créme Fraiche (ja, det är skillnad)
1 st            Gul lök, tärnad
2 st            Vitlöksklyftor, rivna
2 st            Morötter, tunt skivade
1 st            Palsternacka, tunt skivad
5 st            Stora potatisar, grovt skivade (eller 10 normala)
2 nävar     Coop broccolibuketter (Dom är små och fina till vettigt pris)
1-2 tsk      Timjan (t.ex. rosmarin till nötkött)
1 tsk          Dijonsenap
1 tsk          Chilikrydda
1-3 tsk      Baskrydda
                  Ost, efter behag och vad du uppskattar till gratinering.





Nu tror jag har med allt…


Gör så här:
Blanda mellangrädde, crème fraiche, gul och vitlök, dijonsenap samt kryddor i en stor bytta (gärna rostfri, enkel att diska) och vispa ihop
Rör ned resten av ingredienserna förutom osten.
Häll allt i en stor gratängform
Strö över den rivna osten
Gratinera i 200 graders ugn varmluft (vanlig ugn 225 grader) ca 45 min
Minska värmen i ugnen till ca 70 grader och låt stå och ”gona ihop” i ca 1 timme.
Ät detta med en god sallad.



Recept och bilder: Rune Edin



Serverad med en grönsallad och en god olivolja