Eller: Rotsakslåda man tager vad
man haver
Har man rester av rostbiff eller en
stek går det lika bra att använda det, tänk bara på att använda passande örter.
Jag använde idag en bit helgskinka
(typ julskinka) som jag skar ned i tärningar.
Jag har alltid en Baskrydda som
består av 1 del vitpeppar och 9 delar salt som passar bra till potatisrätter,
fisk och mycket annat
Ca 300 g Tärnad helgskinka
2 nävar Coop broccolibuketter (Dom är små och fina till vettigt pris)
1-2 tsk Timjan (t.ex. rosmarin till nötkött)
1 tsk Dijonsenap
1 tsk Chilikrydda
1-3 tsk Baskrydda
Ost,
efter behag och vad du uppskattar till gratinering.
Nu tror jag har med allt…
Blanda mellangrädde, crème fraiche,
gul och vitlök, dijonsenap samt kryddor i en stor bytta (gärna rostfri, enkel
att diska) och vispa ihop
Rör ned resten av ingredienserna
förutom osten.
Häll allt i en stor gratängform
Strö över den rivna osten
Gratinera i 200 graders ugn
varmluft (vanlig ugn 225 grader) ca 45 min
Minska värmen i ugnen till ca 70
grader och låt stå och ”gona ihop” i ca 1 timme.
Ät detta med en god sallad.
Recept och bilder: Rune Edin
Serverad med en grönsallad och
en god olivolja
|