Det finns många sätt att tillaga mat på
Idag bjuder jag på 3 recept på
Tjälknöl / Tjälknul
Tjälknöl på skinkstek
Rödvin & rosépepparsky
Sallad
|
Jag börjar med den variant jag för det mesta använder
Så här gör jag:
Tar en karréstek ur frysen, spolar lite varmt vatten på den, tar bort plasten
sköljer av den så kryddorna fastnar - klappar på rejält med salt och grovmalen svartpeppar, ibland häller jag lite honung eller sweet chili på den innan kryddorna
Läger steken i en ugnsäkerform med rapsolja i botten, tillsätter 1 dl vatten.
Sätter in i ugnen, startar den på ca 65 grader.
efter 6 timmar sätter ja i termometer - ställer in larmet på 69 grader, ökar värmen på ugnen till 90 grader. fyller på 1 dl vatten
När termometerlarmet piper tar jag ut steken, täcker den med folie och låter den vila ett par timmar.
Skyn från steken brukar jag ta som bas till såsen - tänk på att den kan vara väldigt salt.
-----------------------------------------
Det här receptet var till viss del ett experiment
Kl 02,30 ett stycke fryst nätad
fransyska stoppas in i ugnen på 60 grader
Penslad med 2 msk Dijondressing och
massor av grillkrydda på det
Recept Dijondressing
2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
½ vitlöksklyfta
- riven
3 msk rapsolja
Blandas väl
Smaka av med lite salt &
vitpeppar
03,15 - första delen av
blogginlägget klart
Kl 21,45 - 19 tim 15 minuter senare
- tog jag knulen ur ugnen,
Penslade den med sky och lite
flytande margarin
Höjde värmen till 225 g - Körde in den 15 min
ytterligare
Lät den vila - stoppade in den i
kylen till dagen därpå
Tjälknul med Gräddstuvad Blandsvamp
Stekt potatis
Svartvinbärsgelé
|
-----------------------------------------
Detta är rätt nära ett riktigt orginalrecept
Tjälknöl på älg Rödvinssky Pommes Anna |
Ingredienser 6-8 port.:
Lag:
1 lit vatten
1 tsk strösocker
1 tsk krossad svartpeppar
Så här gör du:
Välj en knubbig stek. Lägg den fryst på galler i
långpannan.
Sätt ugnen på 80-90 grader och sätt in steken på kvällen
när det är läggdags.
Stick en köttermometer i knölen på morgonen, eller efter
6-7 timmar, då har köttet tinat.
Fortsätt steka tills köttet nått 75-80 graders innertemperatur,
vilket kan ta 10-12 timmar. Ställ in tiden på en väckarklocka.
Koka upp vattnet med salt, socker och kryddor.
Lägg köttet i den heta lagen i en trång bunke. Sätt det
att kallna. Det tar 5-6 timmar.
Ta upp köttet. Nu är det klart att skivas
-----------------------------------------