tisdag 19 maj 2015

Portergryta med rotsaker & potatismos - Recept

Jag älskar långkok
Presenterades söndag 27 mars 2011 - i min gamla blogg
Nu rejält uppdaterat

Räkna med minst 3 timmars koktid


Portergryta med rotsaker & potatismos

1 kg             Högrev, grova bitar
1 st              Vitlök hel, i klyftor
2 st              Gul lök, grovhackad
2 st              Rödlök, grovhackad
100 g           Rotselleri, tärnad
100 g           Kålrot, tärnad
100 g           Palsternacka, tärnad
100 g           Morot, tärnad
200 g           Champinjoner, skivad
10-15 cm    Purjolök, gröna delen, strimlad
1 dl              Svartvinbärsgelé,
1 msk          Kryddpeppar,
4 st              Lagerblad,
1 msk          Enbär,
1 tsk            Rosmarin,
1 liter           Carnegie Porter
3 msk          Konc Köttfond
1 msk          Soya
1 tsk            Salt


Grytbitar, vitlöksklyftor, gula och röda lökar, Allt detta brynes i smör.

Tillsätt: Porter, fond och kryddor. Låt puttra i ca 2 - 2,5 timme.

Tillsätt: Rotselleri, kålrot, och palsternacka, Låt puttra ca 30 min.

Passa under tiden på att smörfräsa strimlade champinjoner.,

Tillsätt champinjoner, purjo, morot och 1 dl svartvinbärsgelé, låt puttra ca 30 min.

Smaka av med soya och ev salt.
Ev red med lite maizena.