Idag slår jag ihop 2 recept så ni kan få både inspiration och valmöjligheter
Bägge recepten är rätt milda i chilitonen och jag funderade om jag skulle ändra på den mängden i receptet.
Men låter det vara, en tsk Sambal Olaek skadar inte.
Chiliköttfärslimpa
|
Ugnen
|
Crockpot
|
Köttfärs / Blandfärs blir saftigare
|
|
|
Fiberberikade havregryn
|
4 msk
|
|
Filmjölk (
|
|
|
Chilisause
|
|
|
Ägg
|
|
|
Gul lök, stor, finhackad
|
|
|
Rödlök, finhackad
|
½ st
|
|
Röd chili, delad, sköljd, finhackad
|
|
|
Torkad oregano
|
1 msk
|
1 msk
|
Chiligrillkrydda
|
1 msk
|
|
Salt
|
1 msk
|
½ msk
|
Hela skalade tomater
|
|
1 burk
|
Ajvar
|
|
|
Potatismjöl alt maizenamjöl
|
|
1 msk
|
Kalvfond
|
|
½ dl
|
Vatten
|
|
|
Matolja
|
|
2 msk
|
Chili-köttfärslimpa
2011-04-16
|
Chili-Köttfärslimpa
med klumpig tomatsås i Crock-Pot 2015-01-10
|
Blanda havregryn, med filmjölken, Låt svälla ca 10 min.
Blanda ned köttfärs, lök, chili, ägg, kryddor.
Rör ihop till väl blandat men inte mer.
Färsen blir seg om den blandas för länge.
Forma till en limpa i ugnssäkert fat eller på plåt
Tips: den här mängden är perfekt för att forma i en
sockerkaksform.
Sätt in i ugnen och sänk värmen till: 225 grader i vanlig ugn och
200 grader i konvektorugn.
Limpan är klar vid 72 graders innertemp.
Låt vila innan den skärs upp så tar den ihop bättre.
Rune Edin.Recept
|
Jag hade 1 msk salt men skrev 1/2 msk salt för att alla
vill inte ha det så salt som jag.
Blanda ajvar, potatismjöl och salt, låt svälla ca 10 min
Lägg köttfärsen i bunke
Mixa halva löken lök med chilin - blanda med ajvar röran
Häll chilli och ajvarröran över köttfärsen och rör ihop
Arbeta inte färsen för mycket, då kan den bli gummiaktig
Blanda matoljan med vatten, oregano, och kalvfond - häll i
pottan
forma färsen till en limpa och lägg i formen
Skär den andra halvan lök grovt och lägg rund limpan
Häll dom hela skalade tomaderna rund om limpan och krossa
dom lite försiktigt
Allt detta gjorde jag på kvällen och ställde i kylen över
natten. men du kan köra direkt.
Kör pottan 7 timmar på låg
Lyft ur limpan - låt vila under folie (den tar ihop sig,
men blir inte torr)
Smaka av skyn, med salt och svartpeppar
Tillsätt maizenal och rör ihop ( jag blandade 1 msk
maizena mjöl med lite vatten)
Lägg på lock och kör hög i 15 min
Jag serverade med pasta, du väljer själv
Om jag ska ska vara ärlig så skulle jag silat av skyn
innan jag serverade det med pasta, och tillsätta lite chilisås.
Om det vore ris skulle jag servera med den tunna skyn
Rune Edin.Recept
|