onsdag 15 april 2015

Potatis och köttfärsgratäng - Recept

Detta är en gammal favorit - Något uppdaterat recept

Potatis och köttfärsgratäng, 6-8 personer

800 gr köttfärs
20 medelstora potatisar, skalade, skivade
2 st gul lök, finhackad
2 dl riven ost - Minst - Till gratinering
salt och svartpeppar

Bryn lök och köttfärs
Smaka av med salt och svartpeppar

Ställ åt sidan - Koka ostsås

Ostsås
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
25 g smör el margarin
2 dl riven ost
2 st vitlöksklyftor
ev 3 msk rosépeppar, krossad
salt och vitpeppar (9 del salt, 1 del vitpeppar)

Smält smör - och fräs vitlöken (och ev rosépepparn)
Vispa ned mjölet
Tillsätt mjölken i omgångar - Vispa
Ge ett uppkok mellan varven
Låt sjuda minst 3 min
Rör ned osten
Smaka av med salt och vitpeppar

Blanda potatis, köttfärs och lökfräs samt ostsås
Lägg i stor gratängform
Avsluta med ett rejält lager riven ost ovanpå

Gratinera längst ner i ugnen i 50-60 min på 200 grader



Ta ut ur ugnen
Låt vila en stund så den sätter ihop sig




Recept: Rune Edin