söndag 19 april 2015

Kockens vilda filé

Detta är oxå ett sådant recept som jag blev ombedd att skapa till en kompis
Och även denna gång tog det ett tag innan jag själv fick prova på det

Idag med reviderat recept

Foto tagit 2010 med 1 pixel mobilkamera utan blixt


Kockens vilda filé - 4 portioner
600 g        älgfilé eller oxfilé
250 g        färsk svamp, strimlad (kantareller, taggsvamp eller liknande)
1-2 msk    enbär
1 st           rödlök, finhackad
2 msk       svartvinbärsgelé
1 dl           rödvin
1 msk       viltfond
1 dl           vatten
3 dl           grädde
                 smör och olja till stekning
                 Salt, svartpeppar

Smält smör i en panna med rapsolja
Stek löken och svampen
Krydda med lite salt
Tillsätt enbär, svartvinbärsgelé, rödvin, fond och vatten
Låt få ett uppkok
Tillsätt grädden och vispa såsen under uppkok
Ställ åt sidan

Skär filén i ca 5-7 cm tjocka skivor

Fräst filén i smör och rapsolja i het panna runt om, 
Krydda med salt och rikligt med grovmalen svartpeppar

Lägg i gratängform och häll svampsåsen ovanpå
Ställ i ugn 175 grader till filén har en innertemp på 65 grader

Ta ur ugnen och täck med folie, låt vila i 10 min

Servera med hasselbackspotatis, rostad potatis eller annan favorit.


Recept RuneEdin
Lades upp i min gamla blogg lördag 13 november 2010