Att jag aldrig lär mig
Sist jag kokade palt gick det så Här
Nåja den gången löste jag det - och idag experimenterar jag
Orginal receptet längst ned i inlägget
Så här gick det idag
Mal salami och bacon i köttkvarnen - ställer åt sidan
Skalar 1,2 kg mandelpotatis - kör det genom köttkvarnen
Blandar potatisen med
500 gr kornmjöl + 500 gr vetemjöl + 1 msk salt i assistenten
tycker det verkar torrt - inser att jag gjort samma miss som sist
vägrar skala mer potatis och väljer att experimentera istället
tillsätter 2 dl potatismospulver och ca 5 dl vatten och kör till lämplig konsistens.
Sedan börjar jag försöka rulla paltar - det gick bra - till att börja med...
Jag hann rulla och fylla ca 8 paltar innan smeten blev till klister.....
Då insåg jag att nu är det dags att ge upp
Men visst - det blev några paltar
Och dom smakade ganska bra trots allt
1,2 kg potatis
5 dl kornmjöl
1-1,2 dl vetemjöl
1 msk salt
500 g rimmat sidfäsk
Starta stor gryta vatten (Minst 10 liter grytstorlek)
Mal sidfläsk i köttkvarn, ställ åt sidan
Skala potatisen, kör genom köttkvarn,
Blanda mjöl och salt - spara lite vetemjöl för att kunna styra konsistens på palten
Blanda mjöl och potatis till en jämn smet
Dags att rulla palt
Jag brukar använda ett dl mått till smeten och en tsk till fläsket
ta smet i handen - gör en grop - lägg i fläsk - rulla ihop, släpp i kokande vatten.
Använd gärna en träslev så det inte stänker så mycket - rör om då och då.
Låt sjuda i ca 30-60 min
Sercera med extrasaltat smör och lingonsylt