lördag 7 februari 2015

Gumbo Cajun Style

Gumbo Cajun Style 

Gumbo kan göras på alla möjliga olika ingredienser 
Men måste innehålla den heliga treenigheten lök, stjälkselleri och grön paprika. 
En äkta Gumbo bygger på en mörk roux lika mörk som mörk choklad.

Jag har inte hittat alla ingredienser på affären här i Vännäs, 
Så jag har gjort några justeringar.

Här hittar du - Orginalreceptet - och mycket annat.

Ingredienser 6 port:


Till Roux:
1 dl vegetabilisk olja
2 dl vetemjöl



Till Grytan:
3 lökar
3 stjälkar selleri
2 gröna paprikor
3 vitlöksklyftor pressade
3 st chorizo extra hot  (ersatt annan produkt)
300 gr vindelnrökt skinka (ersatt annan produkt)
Ca 2,5 liter vatten


1 msk kummin (ersatt annan produkt)
1 msk Tony Chacheres Creole seasoning
1 msk whorecestershire sause (ersatt annan produkt)
1 tsk sambal olaek (ersatt annan produkt)
1 msk maizenamjöl i 3 msk vatten utrört till redning (inte orginalrecept)


Tillagning: Gör så här:
Hacka grönsakerna och lägg i en skål. 
Koka upp vattnet i en stor kastrull (10 - 15liter). 

Tag en stekpanna med höga kanter, helst en gjutjärnspanna. 
Hetta upp oljan tills den börjar ryka och vispa ner mjölet,  gärna med en ballongvisp, 
fortsätt vispa hela tiden tills mjölet blivit mörkbrunt, var försiktig så du inte bränner dig själv eller mjölet. 

Roux kallas också för Cajun napalm och är inte kul att få på sig.

När mjölblandningen blivit mörkbrun så blanda hastigt ner en del av 
lök, selleri och paprikan i rouxn så den svalnar något. 

Häll sedan ner blandningen i det kokande vattnet och fyll på med mera grönsaker. - Spara en tredjedel till senare. 

Låt grytan koka en stund medan du skär korven i slantar eller halvmånar vilket du föredrar, 
och skinkan i lagom stora bitar. 

Rosta kummin försiktigt i torr het panna och tillsätt i det kokande vattnet, tillsätt även övriga kryddor både torra och våta.

Hetta upp stekpannan med lite olja och fräs korven och skinkan så de får lite brun stekyta och lägg ner det i grytan och låt koka 10 min. 

Lägg sedan lägger man i resten av grönsakerna och låter det koka ytterliggare några minuter. 

Serveras med ris och bröd eller bara bröd.