I år gör jag inte hela kalkonen i ett stycke
Och slipper tugga torr kalkon flera dagar
Årets kalkon var ett impulsköp
Men smakar ju inte sämre för det
Den hade bra storlek - bara 3,2 kg inkl inkrom |
I år valde jag att stycka upp den i Filé, Vingar, Ben & Lår |
Ben, Lår & Vingar ligger i marinad
Kommer mer om det snart
Kalkonfilén är tillagad - kyld & vaccumförpackad
Ligger i frysen - mer om det längre fram i vår
Då hade vi ju skrovet, halsen och levern kvar |
Det blev kalkonfond
Och här kommer receptet på fonden
Kalkonfond recept
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
Sätt ett par msk olja i botten på en ugnsform
knäck skrovet i 4 mindre bitar
Lägg inkrom, skrov, lök och morötter i formen
Toppa med 1 msk tomatpuré
Rosta i 225 graders ugn i 15 min
Lägg allt i rymlig gryta (jag hade en 5 liters ) - täck med
vatten
Lägg i
4 lagerblad
1 msk kryddpeppar
1 tsk dragon
Koka upp, minska värmen lite och låt puttra 1 tim
Lyft upp skrovet och det lösa med en sil
(sedan rensade jag benen och tuggade i mig som snacks)
Resten av buljongen reduceras ned till 1-2 cm ovanför botten
(beror på
gryta)
Sila av kyl över natt
Plocka bort fettet ovanpå - använd till sås