söndag 17 januari 2016

SenapsÄrtsoppa med Fläsklägg - Recept



Lite annorlunda




SenapsÄrtsoppa med Fläsklägg
500 g gula ärtor
1-2 liter vätska (börja med 1 liter o späd om det behövs)
(All koksky från fläsklägget o vatten efter behov)
4 st lagerblad
1 msk kryddpeppar, hel
1 st hönsbuljngtärning
400 g kokt och finhackad fläsklägg
1,5 st gul och/eller rödlök, grovhackad
1 msk olja
½-1 dl senap (slotts orginal)+1 dl vatten
Baskrydda






Skölj och blötlägg ärtorna i kallt vatten i minst 12 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet
Koka upp ärtorna i sky/vatten med baskrydda

Under tiden fräses löken
När den är glansig - tillsätt 1 tsk salt och fläskläggen - fräs i 4-5 minuter
Blanda i senapen och lite vatten, hetta upp - ställ åt sidan.

Åter till ärtorna
Skumma av - tillsätt lagerblad, kryddpeppar och buljongärning
Koka upp - tillsätt lök, senap och fläskfräset
Låt sjuda under lock i ca 60 min, rör om då och då med visp


Ta bort locket,
Låt sjuda ytterligare ca 30-60 min till dess ärtorna blir mjuka.

Tillsätt vatten efter behov