Dag 4 med köttfärsrecept
Men så funderade jag lite till, och tänkte försöka mig på en variant från 1978 som dom gjorde på ett boendekollektiv som jag vistades mycket hos på slutet av 70- talet mycket (min bästa kompis på den tiden bodde där då.)
Efter receptet så kommer jag ha ett avsnitt med tankar och funderingar omkring det. (det gick inte som tänkt)
Här har jag två varianter av köttfärssåsen, en tunnare och en fastare
Köttfärssås 1978
2 msk 1 msk tomatpuré
1 msk smör
1 msk 2 msk rapsolja
1 msk vetemjöl
(alt;
2 burk tomatkoss)
1 msk 1 msk salt
1 msk 1 msk grovmalen svartpeppar
1 msk 1 msk oregano
extra salt DUMT
extra peppar HELT OK
--------------------------
Bryn tomatpuré, lök och
köttfärs i smör och rapsolja
Rör noggrant så du inte
står där med klumpig köttfärs
Pudra över vetemjöl, vänd
ned i färsen
Häll övet tomaterna+
vattnet
Rör om, häll i salt, peppar,
oregano och buljongtärningar
Sätt på lock och dra ned
värmen så det bubblar lite stillsamt
Låt sjuda (bubbla) i 3
timmar
(har du bråttom så måste du
tillsätta socker för att få en god smak)
När såsen hade sjudit
färdigt valde jag mellan att lämna såsen lite tunnare som den var - jag valde
att reda på den lite med maizena för att den skulle fastna lättare på pastan.
--------------------------
Men nu kommer mitt
problem.... såsen var väldigt god... Men jag valde att tillsätta 1,5 tsk salt till och lika
mycket svartpeppar - pepparn gjorde inget, men saltet blev för mycket - Hur räddar jag detta var ju
då frågan....
Jag skickade i 1 dl ketchup, så det blev inte
vad jag planerat - men som tur är så blev det gott.
Såsen blev inte som den jag
åt i kollektivet, utan något mer den variant jag gjorde i 20-års åldern
Måtten i receptet markerat
med blått är det recept som jag tror är närmare det recept jag planerat köra idag
Dagens middag
Spagetti med köttfärssås 1978
Givetvis med ett par stänk tabasco