lördag 3 oktober 2015

Fläsklägg med Rot-Typ-Mos - Recept

Vad är Rot-Typ-Mos ???

Det är COOP i Vännäs 
Som inte ens har hemma kålrot och rotselleri när det är säsong

Så jag gjorde något annat - Gott
Mer om det längre ned



Ingredienser
1 msk      rapsolja
3 st          morötter, tunnskivade
6-7 st       medelstora potatisar, tunnskivade
1,2 kg      rimmad fläsklägg med ben
1 msk      kryddpepparkorn
3 st          lagerblad
1 tsk        timjan
1 tsk        salt
1 st          gula lök, hel skalad
2 st          köttbuljongtärningar upplösta i lite varmt vatten
1-2 lit       vatten
--------------
1 dl          grädde
25 g         smör
                Baskrydda

Tips: lägg kryddpepparn och lagerbladet i en tekula eller liknande

Gör så här:
Smörj pottan med oljan
Lägg ned morötterna och potatisarna
Lägg ned kryddorna och fläskläggen ovanpå
Lägg löken bredvid läggen, Häll i buljongen,
Fyll upp med vatten, nästan ända upp
8 tim på låg effekt

Lyft upp fläskläggen och löken

Rot-Typ-Mos
Lyft över potatisarna och morötterna i en gryta
Tillsätt grädden och smöret, koka upp, sjud ett par min
Vispa ihop, smaka av med baskrydda
Klumpfri - kör i matberedaren



Kokspadet silar jag och kyler. när det är kallt lyfter jag bort fettlagret och fryser resten för framtida behov. t.ex sås, ärtsoppa, grytor. Fantasin sätter gränsen

Dagens Middag

CrockPot Fläsklägg 
Rot-Typ-Mos
Skånsk Senap