lördag 17 oktober 2015

Fetaostfyllda Grekiska Köttbullar - Recept




Alla har inte tillgång till hemkokt lammfond
Då kan man antingen köpa färdig, kom då ihåg att den är mer koncentrerad än den jag har.
Men det finns ett alternativ till: 
2 st lammbuljongtärningar upplöst i 2 dl vatten, 
Det räcker både till bullarna och såsen.

Det här behöver du till bullarna (ca 28 st):
1,2 kg         nötfärs
1 st             stor gul lök, finhackad*
1 st             stor rödlök, finhackad*
1,5 msk      potatismjöl
1 dl             lammfond
2 st             ägg
2 st             vitlöksklyftor, rivna
1 tsk           grovmalen svartpeppar
1 tsk           rosmarin, mortlas
2 tsk           salt
                  fetaost i kuber

*Löken körde jag i matberedare till finfördelad.
Stekte på låg värme i rapsolja ca 15 min till mjuka o glansiga.
Ställde åt sidan och lät kallna
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom fetaosten.
Rör inte för mycket då kan färsen bli seg
Forma till runda bullar som väger ca 60 g,
Stoppa en liten bit fetaost i mitten på varje bulle.
Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper på
Stek i ugn ca 20 min i 200 grader - varmluftsugn + 25 grader i vanlig ugn

Gräddsås 2 port:
1 msk         finhackad rödlök
1 tsk           tomatpuré
1 tsk           smör
1 dl             lammfond
2 dl             grädde
1 dutt         muschroom soy
1tsk            timjan
                  salt

Fräs löken och tomatpurén i smöret utan att bränna
Vispa ihop lammfonden, grädden och 1 tsk timjan
Häll i pannan, ge ett uppkok
Låt sjuda ca 10 min
Smaka ev av med timjan och salt

Tycker du såsen är för tunn, red med lite maizena

DAGENS MIDDAG

Fetaostfyllda Grekiska Köttbullar
med smak av Lamm
Stekt Potatis
Gräddsås
En klick lingonsylt och snittgurka hade varit gott till