Givetvis så hade jag glömt köpa hem jäst - Så idag fick det bli en bakpulver variant.
Jag bjuder givetvis på receptet med jäst oxå - Det hittar du längst ned i detta blogginlägg.
Fyllning:
2 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
1-2 msk spiskummin (smaksak)
salt
& grovmalen svartpeppar
Jag tog matberedaren, kastade i 4 klyftor vitlök och körde
lite snabbt
Tillsatte den skalade och delade gula löken och körde till
den var finhackad - men inte mos
Klippte ned baconet i min wokpanna som jag har lock till
Tillsatte rapsoljan och fräste baconet krispigt under
omrörning
Sänkte värmen och skickade i löken som fick svettas i pannan
under omrörning
Höjde värmen och tillsatte köttfärsen som fick brynas under
omrörning
Tillsatte morötterna och fräste lite - satte på locket och
minskade värmen
Lät sjud 5 min - tog av locket
Pudra på mjölet - rörde om så det blandades väl
Hällde över passerade tomater och chilisause
Kryddade med 1-2 msk spiskummin (smaksak)
Lät sjuda 5 min under omrörning
Smakade av med salt och grovmalen svartpeppar - ev
spiskummin
Rörde ned osten så den smälte
Ställde åt sidan för att kylas - nu tar vi degen....
Pirogdeg bakpulver
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
Till
pensling: ägg
Så här gjorde jag - du kanske har ett snabbare sätt
Blandade rumstempererat (mjukt) smör med bakpulver och salt i hushållsassistent
Tillsatte ägg och vetemjöl och körde till slät och elastisk
deg (5-6 min)
Detta kan göras för hand - men tar då ca 10 min av knådande
Färdig deg vägd 1122 gr - så jag delade den i 6 delar om ca 187 g
Så petig behöver man inte vara - dela degen som du vill
Kavlade ut den på mjölat bord så tunt jag tyckte var
lämpligt
La ca 1 dl
köttfärsröra i mitten
Vek ihop och rullade kanterna
La på bakplåtspapper - Penslade med ägg - stack några hål
med vass kniv
Körde 12 min i 200 graders ugn
Lät vila på galler under bakduk några minuter
-------------------------------------------------------
Om jag varit uppmärksam och köpt hem jäst så hade jag gjort så här
Pirogdeg Jäst
1 tsk salt
2 ägg
Till
pensling: ägg
Gör så här:
Smält smöret,
Tillsätt mjölken och värm till
37 grader (fingervärme).
Vispa slätt - smör, mjölk, jäst,
salt och ägg.
Arbeta ner mjölet så att det
blir en slät och lätthanterlig deg.
Låt den jäsa cirka 30 minuter
under bakduk.
Ta upp degen och dela degen som du vill
Kavla ut degen till rundlar på mjölat bord så tunt du tyckte är lämpligt
Lägg ca 1 dl köttfärsröra i mitten
Vik "plättarna" så att det blir halvmånar.
Tryck till kanterna med gaffel.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med ägg - stck några hål med vass kniv
Kör ca 12 min i 200 graders ugn
Lät vila på galler under bakduk några minuter