torsdag 31 mars 2016

Kantarell och Skinksoppa - Recept







1 msk Rapsolja
1 msk Smör
100 g Gula Kantareller, finhackad
Baskrydda
2 msk Rödlök, finhackad
1½ dl Vitt vin
½ dl Morot, fintärnad
½ dl Kålrot, fintärnad
1½-2 dl Vatten
½-1 st Svampbuljongtärning
10 cm Purjolök, finhackad
8 skivor Rökt Skinka, (pålägg) finhackad
2½ dl Matlagningsgrädde 15%
Salt
Svartpeppar
1 näve Krussallad, hackad (alt se nedan)



-----------

Alt till krussallad kan vara strimlad spenat, hackad persilja 
eller någon annan god sallad eller ört

-----------

Hetta upp olja och smör till det slutar fräsa
Tillsätt svampen, minska värmen till hälften

(Rör om då och då)
(skriver det bara en gång, men det gäller hela processen)

Låt fräsa ca 5 min, krydda med lite baskrydda
Tillsätt rödlöken och låt den fräsa med några minuter
Tillsätt morot och kålrot
Tillsätt vinet, låt sjuda till hälften ångat bort
Tillsätt vatten och ½ svampbuljongtärning - ge ett uppkok
Tillsätt grädden, purjo och skinkan - låt sjuda ca 10 min
Smaka av om du vill ha en ½ buljongtärning till
Smaka av med svartpeppar och salt
Rör ned krussallad och ev finhackad persilja
Rör om - låt sjuda 1 min


Servera med ett grekiskt lantbröd och ev en klick Créme fraische
(jag hade tzatziki i kylen jag hade tänkt klicka i - men glömde)


söndag 27 mars 2016

Tagliatelle med Blåmusslor i Vitt Vin & Grädde - Recept


Jag älskar skaldjur


Musslor, Kräftor, Hummer, Krabba, Räkor, Ägg m.fl.


Detta behövs 2-3 portioner
5-6 port förrätt
250 g tagliatelle
2-3 msk olivolja
1 st rödlök, liten, finstrimlad
3 st vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
3 msk purjolök, finstrimlad
1 dl vitt vin
1 st fiskbuljongtärning
½-1 dl vatten (gärna pastavatten innehåller stärkelse som reder lite)
1 dl grädde
1 dl krus-sallad, grovhackad
400 g blåmusslor,
1-2 tsk svartpeppar
ev salt
½-1 dl persilja, finhackad
2-3 msk parmesan, riven 
(jag hade lagrad prästost, det fick duga)



Här uppe är vi inte bortskämda med färska skaldjur
Tur det finns frysta i alla fall


Gör så här:
Börja med att koka tagliatelle i välsaltat vatten
enl instruktioner på paketet
Spara 1 dl av kokvatten - behövs sedan
Sila av och kyl pastan, ställ åt sidan

Hetta upp olja i en wok
Tillsätt, rödlök och vitlök, 
Låt svettas på låg värme ca 5 min utan att det bränns
Tillsätt tomatpuré, och fräs ett par minuter.
Tillsätt purjo, vitt vin, pastavatten och buljongtärning
Låt sjuda ihop så det nästan blir lite krämigt
Tillsätt grädde och svartpeppar, ge ett uppkok, 
Låt sjuda 5 min
Rör ned krussallad - sjud 1-3 min
Smaka av med salt om det behövs
Öka värmen
Tillsätt blåmusslor - fräs 2-3 min
Tillsätt pasta, fräs i ca 3-4 min (jag brukar ha lock på här)
Tillsätt persilja rör om rejält och fräs ca 1-2 min

Toppa med riven ost - servera genast


Tagliatelle med Blåmusslor i Vitt Vin & Grädde


lördag 26 mars 2016

Pizza Extra Allt


Det ska bli gott med pizza idag

Det blev 3...... 


1 inbakad & 2 vanliga


Tomatsås, Lagrad Prästost
Bacon, Rökt Skinka
Gul Lök & Köttfärssås


Recept och mer inspiration hittar du
--->>> HÄR <<<---

måndag 21 mars 2016

Lökiga Köttbullar i Brunsås - Recept


Kanske inte världens bästa köttbullar

Men detta blir nog mitt standardrecept

Jag älskade smaken på dom
Och konsistensen både varma och kalla


Bra att veta:
1 tsk  = 5 ml
1 msk = 15 ml


Köttbullarna - detta behövs
1,6 kg Nötfärs
7 msk Potatismjöl
2 st Ägg
1 dl Chilisause
1 förp Blå Band Fransk Löksoppa
1 msk lökpulver
1-2 msk Baskrydda




Blandas väl - jag använde degmaskinen
Idag var jag ute efter att det skulle bli lite överbearbetat

Ta en klick blandad färs och gör ett stekprov
om det skulle behövas mer kryddor.

Täck färsbyttan med folie och ställ kallt.
Låt vila någon timme


Förbered undertiden
Såsen - detta behövs
3 msk Smör
3 msk Rödlök, finhackad
1 msk Tomatpuré
5 msk Vetemjöl
5-7 dl Vatten
3 msk Kalvfond
1-2 tsk Muschroom soy
ev Salt o Svartpeper att smaka av med

Såsen - Gör så här:
Hetta upp smöret,
Fräs löken försiktigt i ca 10-15 min, utan att det bränns
Tillsätt och fräs tomatpuré hastigt, vispa till det börjar ta ihop
Pudra över mjölet, vispa
Tillsätt vattnet i omgångar under vispning
Låt sjuda ca 5 min
Tillsätt kalvfond och soya - vispa ihop
Smaka av med SoP om det behövs
Ställ åt sidan

Åter till Färsen
Formad tajta köttbullar ca 20 gram styck - 2 cl (snapsmått)

En stor gjutjärnspanna är överlägset nu
Har du ingen sådan så är det ingen panik

Ta den största vanliga stekpannan du har.

-----------------

Parantes
Eftersom köttbullarna läggs i hett fett så suger dom inte åt sig så mycket av fettet
Värre vore att lägga ned dom i ljummet fett - slurp

-----------------

Nu kör vi
Börja med ½ dl rapsolja och 25 gr smör - (Till att börja med)
Hetta upp rapsolja och smör i pannan
När det slutar fräsa minska värmen till hälften
Fyll stekpannan till ca 3/4 delar med köttbullarna och fräs hastigt 
Håll bullarna i rullning utan att peta på dom för mycket
När dom är klara flytta över köttbullarna till såsen - undvik att få med så mycket fett
(ev lägg köttbullarna på ett fat så dom rinner av lite)
Fyll på i pannan med lite olja och ev smör
Skicka i resten av köttbullarna och fräs hastigt till klara.
Flytta över köttbullarna till såsen.

Såsen räcker till ungefär halva mängden köttbullar

Nu plockar vi ihop middagen
Sätt såsen med köttbullarna i på låg värme - rör om
Låt sjuda under lock ca 10 min - rör om då och då

Serveras med kokt potatis eller potatismos, lingonsylt, snittgurka

-----------------

Dagens Middag
Lökiga Köttbullar i Brunsås
Kokt Potatis
Lingonsylt
Snittgurka





lördag 19 mars 2016

Fylld Köttfärsrulle - Ost & Phefferoni - Recept




Börja med fyllningen:
75 g Sidfläsk rimmat, fintärnat
75 g Röd o gul lök
40 g Purjo, det gröna, finstrimlad (ca 10 cm)
100 g Cream cheece
50 g Riven ost
2-3 st Phefferoni, finhackad
1 tsk Chili powder

Fyllningen - Gör å här:
Fräs sidfläsk nästan krispigt
Tillsätt lök och fräs glansigt utan att det bränns
Tillsätt purjo och fräs hastigt
Häll i skål och kyl till kylskåpskallt

Ta ut och blanda fräset ordentligt med
Cream cheece, Riven ost, Phefferoni och Chili powder
Klart

----------------

Detta behövs till färsen:
1,1 kg Köttfärs
1-2 msk Baskrydda
5 msk Potatismjöl
2 st Ägg
½ dl Grädde till biffen

Färsen - Gör så här:
Blandas väl, jag körde i hushållsassistenten
Gör ett stekprov för att kolla kryddnigen
Krydda på och blanda igen om det behövs


Lägg plastfolie på bord / bänk
Platta ut färsen, lägg på fyllningen i mitten
Ta tag i plasten och lyft försiktigt så färsen rullar över fyllningen

Vik och rulla ihop - plasta in - låt vila i kylen minst 12 timmar


Stoppa in i kall ugn, starta ugnen på 100 grader
Kör kör till 67 graders innertemp (ca:1 timme 15 min)
Ta ut rullen och vira in det i alufolie - låt vila 15-20 min.


Dagens Middag
Fylld Köttfärsrulle - Ost & Phefferoni
Jasminris kokt i Grönsaksbuljong
Ajvar
Phefferoni
Picklad Rödlök
Sallad



Lasagne - Extra Krämig Recepttest

Jag gjorde en halv sats av receptet


Köttfärssåsen
500 gram Köttfärs.
125 gram Champinjoner, finfinhackade
120 gram Sidfläsk, rimmat finhackad
1 msk Tomatpuré
4 st Vitlöks klyftor. tunnskivade
275 g Gul o rödlök, finhackad
3 msk Vetemjöl
2x 500 g Tomatkross
2 dl Vatten
1 dl Chilisause
2 st Köttbuljongtärningar
2 msk Oregano
2 msk Grovmalen svartpeppar
1 msk Salt
Rapsolja och smör

Köttfärssås - gör så här:
Finfinhacka champinjoner
Hetta upp en liten klick smör och fräs champinjonerna torra i het panna
Ta upp svampen och lägg åt sidan

Hetta upp 1 msk smör och 2 msk rapsolja
Fräs sidfläsk så det får färg
Tillsätt och fräs lök och vitlök ett par minuter
Tillsätt köttfärs och tomatpuré och bryn
Tillsätt svampfräset

Pudra över vetemjöl och rör om

Tillsätt tomatkross och vatten, rör om
Tillsätt chilisause, kryddor och buljongtärningar
Låt puttra på låg värme minst 60 min
(ju längre desto bättre, 2-3 timmar perfekt)
Rör om då och då så det inte bränner i botten
Smaka av med salt och svartpeppar. om det behövs


Ingredienser ostsås:
1 lit Mjölk
2,5 dl Grädde
1 dl Vetemjöl
50 g Smör
250-300 g Riven ost (gärna mer)
(riv ca 150 gr extra ost att toppa lasagnen med oxå)
Baskrydda (1-9 Vitpeppar-Salt)

Ostsås - gör så här:
Smält smör
Tillsätt vetemjöl och vispa jämt
Tillsätt mjölk i omgångar, vispa hela tiden
Avsluta med grädden
Låt sjuda i ca 5 minuter
Ta grytan från plattan,
Rör ned den rivna osten
Smaka av med baskrydda
---------------
Nu är det dags att montera lasagnen
Snåla inte med ostsåsen

Först ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Avsluta med mycket ostsås och mycke’ riven ost



Gratinera i vanlig ugn 225 grader
Eller 200 grader i konvektorugn
Ca 30 min

Låt lasagnen vila ett tag så den tar ihop



onsdag 16 mars 2016

Pannbiff, Potatis & Blomkålspuré samt Kalvsås - Recept






Potatis och Blomkålspuré
400 g Potatis, skalad, kvartad
200 g Blomkål fryst
20-25 g Smör
0,75 dl Mjölk
Baskrydda

Koka potatisen i saltat vatten - riktigt mjuka

Lägg blomkålen i en djuptallrik, krydda med baskrydda
Kör blomkålen i micron ca 3-5 min full effekt
(Vill inte tillsätta vatten till blomkålen)

Smält smör och värm mjölken

När blomkålen är färdig - mixa slät
Tillsätt den kokta potatisen
Krydda lite med baskrydda

Vill du ha den slät, Mixa
Jag ville ha den lite grov, ballongvisp
Häll över smör/mjölken i omgångar

Mixa/vispa till önskad konsistens
Smaka av med baskrydda under tiden

Om jag haft persilja hemma hade jag vispat i
1 näve finhackad Persilja
Done
--------------
Receptet på Pannbiff har jag lagt ut tidigare.
Så därför lämnar jag en länk längst ned i detta inlägg.
Min tanke - ni får en variant till.
--------------


Kalvsås
2 msk Smör
1 msk Tomatpuré
1 msk Rödvinsvinäger
2 msk Vetemjöl
3 dl Mjölk
(jag tar mellanmjölk i belagt kastrull)
1 msk Kalvfond
1,5 msk Soya kinesisk
ev baskrydda

Hetta upp smöret, fräs tomatpuré hastigt
Tillsätt rödvinsvinäger, vispa till det börjar ta ihop
Pudra över mjölet, vispa
Tillsätt mjölk i omgångar under vispning
Låt sjuda ca 5 min
Tillsätt kalvfond och soya - vispa ihop
Smaka av med baskrydda om det behövs
Done
( Det skulle bli brunsås, men jag kalvade mig - den är trots det god )


Dagens middag

Pannbiff á la Rune
Potatis & Blomkålspuré
Kalvsås
Nykokt Lingonsylt



Pannbiff á la Rune med Löksky 2015
--->>> Recept <<<---

tisdag 15 mars 2016

Bonusmat: Wokad Biff med Lök & Stekt ris


Idag blir det i stort sett ett bild inlägg
Men länk till receptet finns längst nere i detta inlägg
----------------

Dagens Bonusmiddag


Kinesisk Wokad biff med Lök


 Stekt Ris med paprika & Purjo


 Serveras med 
Kinesisk soya och Thai sweet chili vid sidan om


--->>> RECEPT <<<---

Picklad Rödlök - Recept

Nu vet väl alla hur man gör detta
Men jag kör den ändå - den ska finnas i kokboken

OBS - Innan du börjar - Se till att burken är urkokad


Koka ihop
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika 12%
Vispa under tiden

Skölj, skala och skiva
 2-5 röda lökar, beroeende på storlek
Fyll burken

Häll över 3-2-1 -lagen

Låt kallna innan du sätter på locket

Håller minst en månad i kylen 
om man inte stoppar fingrar i burken




söndag 13 mars 2016

Recepttest - Sjömansbiff - 1-2016

Jag älskar ju att skapa nya och att prova att justera recept
 Och då kommer det att stå "Recepttest" i rubriken

Jag delar med mig av recepten om någon vill prova själv.

----------

Sjömansbiff - Recepttest 1-2016
Jag försöker hitta smaken på sjömansbiffen vi fick i skolan i början på 70-talet.


Bra att ha
Stor gjutjärnsstekpanna
1 gärna 2 rostfria byttor, gärna större
Har du inte det så ta det du har
----------

Gör den på skinkstek för jag hade inget nötkött hemma

Detta behövs:
640 g skinkstek, (halvfryst för att vara lätt att skära tunt)
470 g gul lök, skivad, (tre stora)
1 stor msk tomatpure
1-2 msk vegeta krydda
850 g potatis, skalad, tunnskivad (ca 3 mm)
3 tsk vetemjöl
1 burk pripps öl (hade inget annat hemma, 50 cl )

1 dl vatten
1 msk kalvfond konc
½-1 tsk salt
1-1½ msk svartpeppar, grovmald
Smör och rapsolja till stekning



Gör så här:
Skiva, kött, lök och potatis tunt
(Låt potatisen ligga i kallt vatten till dess den ska i)
Hetta upp 2 msk smör och 3 msk olja
När smöret slutar fräsa - tillsätt hälften av köttet
Minska värmen till hälften
Krydda med 1,5 msk vegeta - fräs till gyllenbrunt nästan bränt
Häll över till rostfri bunke, gärna lite större
(Jag steker köttet i 2 omg så det inte blir kokt)
Och om igen, hetta upp 1 msk smör och 2 msk olja
När smöret slutar fräsa - tillsätt resten av köttet
Minska värmen till hälften
Krydda med 1,5 msk vegeta
Fräs till gyllenbrunt nästan bränt
Häll över till rostfri bunke,
Pudra sedan 2 msk mjöl över köttet
Blanda väl - ställ åt sidan
Hetta upp 2 msk smör och 3 msk olja
När smöret slutar fräsa - Tillsätt tomatpuré och lök
Fräs så löken blir glansig
Pudra 1 msk mjöl över, blanda väl
Tillsätt vatten, rör om väl
Häll över i samma bytta som köttet
Blanda ihop

Alt 1:
Har du en stor bytta där du rymmer kött, potatis och lök
Blanda ihop allt inkl kryddor och kalvfond
Lägg över allt i stekpannan - Häll över ölen
Stoppa in i ugnen på 200 graders värme
Kör ca 30-35 min - det ska börja brännas på topparna
Lyft upp på spisen, smaka av med salt
Sätt på lock och låt sjuda ca 10-15 min
Kolla med potatispinne


Alt 2:
Lite olja i botten på stekpannan
Lägg ett lager (hälften) potatis + krydda med salt o svartpeppar
På det ett lager (hälften)  kött och lök + kalvfonden
Sedan ett ett lager (resten) potatis + krydda med salt o svartpeppar
Avsluta med det sista av kött och lök - rör om allt lite så lite potatis tittar upp
Häll över ölen
Stoppa in i ugnen på 200 graders värme
Kör ca 30-35 min - det ska börja brännas på topparna
Lyft upp på spisen, smaka av med salt
Sätt på lock och låt sjuda ca 10-15 min
Kolla med potatispinne.

Servera med snittgurka 
(som jag givetvis hade slut på)
Som tur var - så är det gott med rödbetor oxå

Gott var det - väldigt gott


Smaken på sjömansbiffen vi fick på skolan i början på 70 - talet ??
Jag har kommit ett steg närmare tror jag