söndag 6 mars 2016

Lax - Skaldjur - Entrecóte - Sås -Smördeg - 6 x Recept + 1 inspiration


Kvällen inlägg har min vän L-G varit med och urformat.
Det är sällan han är här - men så mycket roligare nu.
Häng med.

 ---------------------

110 mm Hög   -   85 mm Bred

Lax & Skaldjursbakelse Grande 2 port
Detta behövs:
3+4 st Dillkvistar, (fyllning och dekor)
3+1 st Ägg, (kokade så dom går att skiva, fyllning och dekor)
2 msk Rödlök, finhackad
1 dl Majonnäs (recept längre ned)
Baskrydda (9 del salt, 1 del vitpeppar)
6 st Bröd, (vi tog hamburgbrödsbottnar)
3 dl Räkor, skalade
200 g Lax, rökt, skivad
Citron

Blanda
3 finhackade ägg, finhackad dill från 3 kvistar,
3 msk finhackad rödlök, 1 dl Majonnäs
Smaka av med baskrydda


Stansa ur runda skivor av brödet
Fördela ägg och majonnäs röran jämt över varje brödskiva
Pressa ihop så det tränger ut lite på kanten (så vi har något att fästa laxen i)

Linda laxen runt bakelsen, ca 3 skivor
Lasta på räkor och dekorera med skivat ägg och dill

Servera med en citronskiva så gästen kan lägga till själv

---------------------

Hemlagad Majonnäs
1 msk fransk senap
1 tsk vitvinsvinäger
2 äggulor
4 dl matolja
salt och peppar

Gör så här
Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
Blanda vitvinsvinäger, äggulor, salt, peppar och senap i en skål. vispa ihop
Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten

---------------------

Entrecóte Smörfräst med Vitlök och Rosmarin
Blir bäst i gjutjärnspanna
Detta behöver du 4 port
800 gr Entrecóte i 4 skivor
(Rumsvarma)
50 g smör
1 dl Rapsolja
3 vitlöksklyftor, krossade
1 msk rosmarin
Baskrydda



Gör så här
Hetta upp smör och olja i en stor panna
Tillsätt vitlöken och rosmarin
Lägg i köttskivorna, försiktigt så det inte stänker
Dra ned värmen till hälften, krydda med baskrydda
Stek ca 4 min - vänd köttet och krydda med baskrydda
Stek ca 4 min - vänd köttet och ställ in hela pannan i 175 graders ugn
Kör 4 min ta ut ös köttet - kör i ugn ca 3-4 min
Ta ut och lägg på fat för att vila ca 15 min

---------------------

Bearnaisesås på Pappa Kock vis
4-5 portioner.
3 st äggulor
225-250 gr smör
2 st schalottenlökar
5 vitpepparkorn
4 msk vinäger (jag brukar ta hälften vit, hälften röd)
Dragon (i vinäger, färsk el torkad)
Persilja
Salt
Vitpeppar
Cayennepeppar

Gör så här:
Skala och dela löken grovt, lägg i en kastrull med vinäger, krossade pepparkorn, stjälkarna från persilja, ca 1 msk dragon och 2 msk vatten. Låt koka ner till hälften.
Separera äggulor och vitor, (vitorna kan ni spara och göra maräng på)


Lägg gulorna i en bunke, det gör inget att de blir rumstempurerade.
Smält smöret. Sätt även på en kastrull med vatten som ska användas som vattenbad.
När vinägerreduktionen kokat ner till hälften, sila den och häll i en bunke. Låt svalna något.
Dra det smälta smöret från värmen, låt svalna något. Nu vill man inte ha med bottensatsen som ligger i kastrullen. Nu är smöret "skirat".

Sätt bunken med vinägerreduktionen i vattenbadet, det ska absolut inte koka, bara vara varmt. Tillsätt äggulor under kraftig vispning. Vispa tills det tjocknat.
Ta sedan bunken från värmen. Tillsätt det skirade smöret, droppvis till en början. Ju mer smör som kommer i desto fortare kan smöret tillsättas.
Om såsen skulle börja skära sig, tillsätt då några droppar iskallt vatten och vispa kraftigt.


Smaka av såsen med grovt hackad persilja, salt, vitpeppar, dragon och en knivudd cayennepeppar.
Vill man inte ha en så "stabbig" sås så kan man spä med lite ljummet vatten.
---------------------
Krossad Rostad Mandelpotatis
Inspirerad av Helena Lindstrands Brutna potatis

Borsta mandelpotatisen och koka den försiktigt
Lägg i smörad form och ge dom en smäll med t.ex. kötthammaren
Krydda med bas krydda och lägg en klick smör ovanpå
In i ugnen - fullt ös med grillen på
Kör till den är rostad (vi hade för bråttom)
Servera
---------------------


Dagens Varmrätt
Entrecóte Smörfräst med Vitlök och Rosmarin
Bearnaisesås på Pappa Kock vis
Vitlök och Persiljesmör
Krossad Rostad Mandelpotatis
Sallad


Med ett glas eller två Appassimento


Lars-Göran - en vän sedan urminnestid - Njuter


Snart dax för efterrätt - när matkoman släpper

---------------------

22,15 - nu finns det utrymme för en efterrätt.
Vi gör inget avancerat - och inget recept.
Däremot så får ni se det som inspiration.


Vi tog 2 plattor smördeg (till varje portion)
Den ena stansade jag ur ett hål på ca 3-4 cm
Penslade den undre plattan med lite ägg
Sedan la jag den stansade plattan på så det blev en stjärna
Fyllde "hålet" med 1 msk hemmagjord hjortronsylt
Nästa gång lägger jag 2-3 msk sylt i hålet
(finns utrymme)
In i ugnen på 200 grader 15-20 min
(varmluftsugn + 25 gr vanlig ugn)
Håll koll till vacker krispig färg


Till detta hade vi köpt
Sia Glass - Lemoncurd
Min kompis var smart och fyllde hålet med glass
(det gjorde jag efter jag fotat)

Min nya favoritglass

Så här tackar vi för ikväll
Hoppas ni blivit inspirerade

01,55 - Med det önskar vi er alla en God Natt