lördag 19 mars 2016

Lasagne - Extra Krämig Recepttest

Jag gjorde en halv sats av receptet


Köttfärssåsen
500 gram Köttfärs.
125 gram Champinjoner, finfinhackade
120 gram Sidfläsk, rimmat finhackad
1 msk Tomatpuré
4 st Vitlöks klyftor. tunnskivade
275 g Gul o rödlök, finhackad
3 msk Vetemjöl
2x 500 g Tomatkross
2 dl Vatten
1 dl Chilisause
2 st Köttbuljongtärningar
2 msk Oregano
2 msk Grovmalen svartpeppar
1 msk Salt
Rapsolja och smör

Köttfärssås - gör så här:
Finfinhacka champinjoner
Hetta upp en liten klick smör och fräs champinjonerna torra i het panna
Ta upp svampen och lägg åt sidan

Hetta upp 1 msk smör och 2 msk rapsolja
Fräs sidfläsk så det får färg
Tillsätt och fräs lök och vitlök ett par minuter
Tillsätt köttfärs och tomatpuré och bryn
Tillsätt svampfräset

Pudra över vetemjöl och rör om

Tillsätt tomatkross och vatten, rör om
Tillsätt chilisause, kryddor och buljongtärningar
Låt puttra på låg värme minst 60 min
(ju längre desto bättre, 2-3 timmar perfekt)
Rör om då och då så det inte bränner i botten
Smaka av med salt och svartpeppar. om det behövs


Ingredienser ostsås:
1 lit Mjölk
2,5 dl Grädde
1 dl Vetemjöl
50 g Smör
250-300 g Riven ost (gärna mer)
(riv ca 150 gr extra ost att toppa lasagnen med oxå)
Baskrydda (1-9 Vitpeppar-Salt)

Ostsås - gör så här:
Smält smör
Tillsätt vetemjöl och vispa jämt
Tillsätt mjölk i omgångar, vispa hela tiden
Avsluta med grädden
Låt sjuda i ca 5 minuter
Ta grytan från plattan,
Rör ned den rivna osten
Smaka av med baskrydda
---------------
Nu är det dags att montera lasagnen
Snåla inte med ostsåsen

Först ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Köttfärs + ostsås
Pastaplattor
Avsluta med mycket ostsås och mycke’ riven ost



Gratinera i vanlig ugn 225 grader
Eller 200 grader i konvektorugn
Ca 30 min

Låt lasagnen vila ett tag så den tar ihop