tisdag 8 september 2015

Stekt Strömming med Sirapslök - Enkelt Recept

Dagens Husman med en twist


Länge sedan jag åt denna husmansklassiker
Som vanligtvis serveras med potatismos
Men inte idag...

Strömmingen
300 g          strömming
2 dl          grovt rågmjöl
2 msk      smör

Tinade fisken,
Klippte bort ryggfenan, saltade filén
Panerade den i grov rågmjöl.
Hetta upp smöret till det slutat fräsa
La i fisken med skinnsidan nedåt
Minskade värmen till hälften,
Lät fisken bli nästan klar på skinnsidan, utan att bränna den
Vänd och stek en liten stund



 


Den gräddstuvade potatisen
4 st          potatisar, normalstora, förkokta, kylda
1,5 dl       grädde
                baskrydda
                persilja

Skar potatisen i grova bitar
Kokade upp i grädden och tillsatte lite baskrydda
Lät sjuda till grädden kokat ihop så den blev krämig
Glöm inte att röra om lite försiktigt då och då
Smaka av med baskrydda och tillsätt 1 msk persilja
Rör om - KLART




Sirapslök
Låter mer avancerat än det är
1 st          stor gul lök, grovskivad
20 g         smör
1 tsk        mörk sirap
½ dl         vatten

Hetta upp smöret till det slutat fräsa
Tillsätt löken och minska värmen till hälften
Låt bryna under omrörning till dess löken är mjuk och glansig
Tillsätt sirap och vatten - rör om - ge ett uppkok
Slå av värmen men låt pannan stå kvar.

Nu är det läge att steka fisken i en större stekpanna



Vid ett tidigare dubbelpanerade jag strömmingen - vilket gav ett bättre resultat
Men som klassiker är det rågmjölet som gäller.

I vilket fall så var det gott