lördag 26 september 2015

Stekt Salt Sill, Löksås & Potatis - Recept

Jag älskar ju husmanskost
Och detta är en av dom stora favoriterna
Stekt sill med löksås och potatis


Jag köpte fryst sill denna gången
Billigare än den urvattnade - som är godare
Jag klippte ryggfenan, saltade på sillen och lät den ligga 
Undertiden förberedde jag det andra


Löksås
1 gul lök, grovskuren
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
baskrydda (9 del salt 1 del vitpeppar)
Gör så här
Smält smöret i panna, tillsätt löken 
Låt fräsa några minuter utan att löken bränns
Pudra över mjölet, vispa ihop
Tillsätt mjölken i omgångar, rör om under tiden
Låt såsen sjuda på lågvärme i minst 5 minuter
Rör om då och då
Smaka av med baskrydda


Dubbelpanering
du behöver 3 tallrikar(skålar)
Vetemjöl
Ägg
Pankoströbröd
(Det går med vanligt ströbröd oxå)
Gör så här
Häll mjöl på en tallrik.
Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt,
häll sedan ut pankoströbrödet på en till stor tallrik.
Vänd sillfiléerna  ordentligt i först i vetemjöl,
Därefter i ägg även där ordentligt
Och till sist i pankoströbrödet.
Låt gärna fisken ligga en stund innan stekningen 
Som görs strax före servering.

Stek Sillen
Sätt en stor klick smör och 2 msk rapsolja i en stekpanna
När det slutar fräsa, lägg ned sillen med skinnsidan nedåt

Och minska värmen till hälften. låt steka till dess skinnsidan fått riktigt med färg utan att vara bränt, vänd filéerna och stek hastigt, 
Servera direkt

Toppa med karamelliserad lök