Jag gillar Köttfärslimpa
Men var sugen på att krydda annorlunda
Köttfärslimpa typ Provansale - Crock Pot style - Recept
1st Gul lök, finhackad
1/2 dl Kalvfond (konc)
2 msk Ströbröd
1 msk Dijonsenap
1 tsk Timjan
1 tsk Dragon
1 msk Baskrydda
Till pottan
2 msk Rapsolja
Gräddsåsen
ca 1 dl Skyn/buljongen från pottan
Ev Baskrydda
Ev Maizena
Nu är det dax för buljongen / skyn
som jag reducerar ned till lätt krämig
Minska värmen på pannan och
tillsätt grädden
Låt sjuda 10-15 min, medan du
vispar försiktigt
Om såsen inte tagit ihop så späd
med lite maizena
Smaka av med baskrydda
Gör så här:
Lägg köttfärsen i en skål
Tillsätt kryddorna, ströbrödet, grädden
och ägget
Bryn bacon i stekpannan till
knaperstekt
Tillsätt löken samt vitlöken och
fräs en liten stund till
Tillsätt fräset i köttfärsblandningen
och blanda ihop
Blanda inte för länge - då blir
smeten seg
Smörj pottan
Lägg vitkålen i botten
Forma färsen till en
"limpa" och lägg i pottan
(Tips: skölj en sockerkaks form med
kallt vatten
och forma sedan limpan i den
bara att vända upp och ned i
pottan)
Lägg ned löken runt om
Tillsätt vattnet - lock på
5,5 timmar i pottan på låg effekt
Jag föredrar ju att göra limpan dagen
före
så den får samla ihop sig och därigenom blir godare
Dessutom får skyn har
ett "lock" av fett när den är kall,
När den tas bort och där under finns
det godis till en god sås.
Så nu beskriver jag hur jag gjort
denna gången
Lyft upp köttfärslimpan och sila skyn
i en tillbringare och ställ den kallt
Kyl köttfärslimpan och skyn helst
över natten
Dagen efter så lyft bort fettlagret
på skyn - receptet kommer längre ned
Skär upp limpan i önskad tjocklek
Nu kan man ju gå 3 vägar för att
värma upp limpan
Man smörsteker skivorna från limpan
- och serverar med såsen
Eller så lägger man skivorna i en
gratängform - täcker med sås
(det går mer sås då)
Och kör i ugnen till den är klar
Eller micron
Jag brukar välja stekpannan för att
det är enkelt och jag tycker det är gott med lite stekyta. - men i ärlighetens
namn så var jag lat i dag....
Servera med såsen, din favorit
potatis, lingonsylt, ev snittgurka.
Givetvis glömde jag ju både
lingonsylt och snittgurka
Men det kanske beror på att jag hade lite andra tillbehör
Dagens Middag
Gräddsås & Potatis
Smörstekta kantareller & Champinjoner
Knaperstekt Bacon & Rödlöksringar