( Älggryta från 80-talet )
Detta är en uppdaterad variant på det första recept jag skapade i min
ungdom på början av 1980-talet
Jag har gjord lite ändringar, då hade jag vitlökspulver,
buljongtärningar, dubbelt så mycket chilisause, älgkött och champinjoner på burk
Hade inte tänkt ha några champinjoner i grytan överhuvudtaget
Men såg att det blev för mycket sås så tog jag en burk
Hade jag tänkt
på det tidigare hade jag förberett trattkantareller.
Detta recept är anpassat för högrev - väljer du t.ex. älgkött så kan du
ha mer grädde.
Ingredienser:
1 msk smör
2 msk rapsolja
5 Hg nöt eller älgkött, jag
hade högrev, skuren i stora bitar
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk kalvfond, konc
1 dl chilisause
1 burk champinjoner
2 msk oregano
salt &
svartpeppar
Hetta upp smöret och oljan till det slutar fräsa
Tillsätt köttet, krydda med svartpeppar och bryn runt om,
Tillsätt vitlöksklyftor, passerade tomater, chilisause och kalvfond
Sjud i 60 minuter under lock.
Tillsätt, löken, champinjoner, oregano, champinjoner och grädde
Sjud i 45 min under lock - rör om då och då
Tillsätt paprikan, låt sjuda ca 15 minuter fortfarande under lock
Smaka av med salt och svartpeppar
Servera med ris och snittgurka (för syran, grytan är lite söt)
Gott är det i alla fall