Idag så bjuder jag på ett lite
annorlunda recept
Båda vad gäller ingredienser och
teknik
En crossover köttfärslimpa
Sverige möter Grekland
För absolut bästa resultat så maler
man högrev 2 ggr och ser till att köttfibrerna ligger på rad.
Men det ska jag
inte gå in på idag
1 msk kryddpeppar, mortlad
1 msk salt
Börja med att:
Smula sönder, fetaost,
finhacka soltorkade tomater,
finhacka oliver,
riv vitlöksklyftor
Blanda ihop och ställ åt sidan en
stund
När man köper köttfärs nu för tiden
så ligger färsen för det mesta i köttfiberriktningen
Fortsätt med att:
Lägg ut plastfolie på en relativt stor yta (ca 75 cm x 75 cm)
Bred ut 1/4 del av köttfärsen på
plastfolien, krydda med salt och kryddpeppar
Bred ut 1/4 del av köttfärsen på
den tidigare köttfärsen
Krydda med salt och kryddpeppar,
lägg på fetaoströran jämt över köttfärsen
Täck med 1/4-del av köttfärsen, krydda
med salt och kryddpeppar
Inget bindmedel behövs om köttet är
saltat och får vila minst 6 timmar, men blir bättre efter ett dygn
4 dl vatten
Tillagning:
Starta ugnen på 250 grader
Ta av plastfolien och lägg limpan i
ugnssäker form
Stoppa in termometern mitt i limpan
Kör limpan 10 minuter - sänk värmen
till 125 grader
Kör till 50 grader innertemp
Ta ut limpan och ringla honung över
den
Stoppa tillbaka limpan i ugnen och
kör till 65 graders innertemp
Ta ut limpan och lyft över den på
folie och vira om, låt vila 30 min.
Såsen 2 portioner
1 msk smör
3 msk gul lök, finhackad
2 tsk tomatpuré
1 msk, kryddpeppar, mortlad
3 msk kalvfond, till att börja med
Fräs löken, tomatpurén och
kryddpepparn hastigt under vispning så det inte bränns
tillsätt vattnet och låt sjuda 5
minuter
Sila bort löken och kryddorna
Hetta upp skyn och smaka av med mer
kalvfond om det behövs
Red försiktigt med maizena - den
får inte bli tjock utan vara lätt rinnig
(Om man så kan man glansa av såsen
med smör)
Servera