Detta behövs - Köttet
1 msk salt
1 msk grovmalen svartpeppar
Om du har tillgång till en
kryddspruta
1
tsk baskrydda
1/2
tsk lökpulver
Detta behövs - Glaze
2 msk chilisause
2 msk sweetchili sause
2 msk flytande honung
2 msk glögg (eller svartvinbärssaft)
2 tsk ingefärapulver
1 msk smör
Detta behövs - Sås
Trattkantarellsås
vatten
1 msk smör
1 tsk tomatpuré
1 msk rödlök, finhackad
2 tsk muschroom soy
Salt
och vitpeppar
maizena
Köttet - gör så här
Gör ett kryddavkok 2 timmar före så
att alla kryddor hinner smälta
Blanda salt och svartpeppar, klappa
in ordentligt runt om picknickbogen
Lägg i lagom stor gratängform, fyll
på med 1 dl
vatten,
Dela en hel vitlök, lägg i något
hörn där den ryms, skalas inte.
Nu - Fyll sprutan och spruta in
kryddvattnet lite här och där i köttet
Sätt in termometer, i detta läget är det bara för att se till att köttet inte blir för varmt
Sätt in i kall ugn, starta ugnen på
ca 63 grader
Kör 10 - 12 timmar
1 timme innan du tar ut steken -
Koka glaze.
Ta ut ur ugnen - höj värmen i ugnen
till 200 grader
Pensla glaze över steken, resten
häller du bara över steken.
När ugnen når 200 grader stoppar du
in steken.
När steken är 67 grader inuti, tar
du ut den ur ugn,
Lägger på lämplig djuptallrik och
täck med folie
Låt vila 1 timme - flytta över
steken på skärbräda
Skyn som ligger kvar i botten på tallriken är guld värd, den ska i såsen
I detta läge kan man skära tunna
skivor och servera köttet - MEN
Jag kylde steken - tog fram den
dagen efter, skar tunna skivor - MEN
Det finns olika sätt att värma
köttet nu.
Man kan lägga köttet i buljong och
köra en stund i ugn - MEN
Så gjorde inte jag.
Jag smällte smör i stekpanna och
fräste några skivor hastigt i stekpannan....
Glacen - gör så här
Blanda allt i lämplig gryta
Koka upp under omrörning
när smöret är smält är det klart
Såsen - gör så här
Klipp ned torkade trattkantareller till ca 1 dl
Sätt kantarellerna i ett glas eller en mugg. täck med vatten ca 1 cm över kantarellerna - lät svälla minst 1 tim
Fräs löken och tomatpurén i smöret till dess löken är glansig - utan att det bränns.
Häll skyn från steken, svampen med svampvattnet i såspanna, koka upp
Vispa ned gräddmjölk och muschroom soy
Koka upp, smaka av med salt och vitpeppar
Red försiktigt med maizena ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,OCH