måndag 20 juli 2015

Fläskig Tjälknöl me' go' såsen - Recept - Jo'men visst



Detta behövs - Köttet
1,4 kg       picknickbog
1 msk        salt
1 msk        grovmalen svartpeppar
1 st            vitlök, oskalad men delad på häften
1 dl            vatten

Om du har tillgång till en kryddspruta
2 dl            kryddavkok, vatten med
                  1 tsk baskrydda
                  1/2 tsk lökpulver

Detta behövs - Glaze
2 msk        chilisause
2 msk        sweetchili sause
2 msk        flytande honung
2 msk        glögg (eller svartvinbärssaft)
2 tsk          ingefärapulver
1 msk        smör

Detta behövs - Sås
Trattkantarellsås
1 dl            torkade trattkantareller, nedklippta
                  vatten
1 msk        smör
1 tsk          tomatpuré
1 msk        rödlök, finhackad
1 dl            gräddmjölk
2 tsk          muschroom soy
                  Salt och vitpeppar
                  maizena


Köttet - gör så här
Gör ett kryddavkok 2 timmar före så att alla kryddor hinner smälta

Blanda salt och svartpeppar, klappa in ordentligt runt om picknickbogen
Lägg i lagom stor gratängform, fyll på med 1 dl vatten,

Dela en hel vitlök, lägg i något hörn där den ryms, skalas inte.

Nu - Fyll sprutan och spruta in kryddvattnet lite här och där i köttet









Sätt in termometer, i detta läget är det bara för att se till att köttet inte blir för varmt
Sätt in i kall ugn, starta ugnen på ca 63 grader
Kör 10 - 12 timmar

1 timme innan du tar ut steken - Koka glaze.
Ta ut ur ugnen - höj värmen i ugnen till 200 grader
Pensla glaze över steken, resten häller du bara över steken.

När ugnen når 200 grader stoppar du in steken.
När steken är 67 grader inuti, tar du ut den ur ugn,
Lägger på lämplig djuptallrik och täck med folie
Låt vila 1 timme - flytta över steken på skärbräda


Skyn som ligger kvar i botten på tallriken är guld värd, den ska i såsen

I detta läge kan man skära tunna skivor och servera köttet - MEN

Jag kylde steken - tog fram den dagen efter, skar tunna skivor - MEN

Det finns olika sätt att värma köttet nu.
Man kan lägga köttet i buljong och köra en stund i ugn - MEN

Så gjorde inte jag.
Jag smällte smör i stekpanna och fräste några skivor hastigt i stekpannan....



Glacen - gör så här
Blanda allt i lämplig gryta
Koka upp under omrörning
när smöret är smält är det klart

Såsen - gör så här
Klipp ned torkade trattkantareller till ca 1 dl
Sätt kantarellerna i ett glas eller en mugg. täck med vatten ca 1 cm över kantarellerna - lät svälla minst 1 tim

Fräs löken och tomatpurén i smöret till dess löken är glansig - utan att det bränns.
Häll skyn från steken, svampen med svampvattnet i såspanna, koka upp
Vispa ned gräddmjölk och muschroom soy

Koka upp, smaka av med salt och vitpeppar


Red försiktigt med maizena ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,OCH

Servera




Glacerad Tjälknöl på Picknickbog
Trattkantarellsås
Kvartad och Smörstekt Nypotatis
Lingonsylt