torsdag 16 juli 2015

Jannes Öppna Veganlasagne - Med Tillbehör - 3 st Veganrecept

Har hälsat på en gammal vän från förr
Vi har lagat mat och haft en bra kväll.

Men han har ju både vegetarianer och veganer i familjen
Så vi gjorde dubbel mat

Här kommer 3 av Vegan recepten

Veganfärssås


Jannes Öppna Veganlasagne
1,5 st         gul lök, grovhackad
2 st            vitlöksklyftor, hela
1 st            morot, riven
2 dl            ajvar, stark
1 tsk          vetemjöl
1 burk       hela skalade tomater
1 dl            vatten, fyll på med mer om såsen blir för tjock
1 dl            röda linser
2 dl            icas sojafärs, (den är utan mjölkpulver)
1 msk        fransk sirop, thai chai
1 krm        mucot
2 tsk          oregano
2 tsk          basilika
1 tsk          salt
½ tsk         grovmald svartpeppar
3 msk        Olivolja, att steka i

Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller gryta (med lock)
Fräs löken och minska värmen, låt löken bli mjuk och glansig
Rör om då och då, tillsätt dom hela vitlöksklyftorna, låt dom steka med en stund
Öka värmen lite och tillsätt moroten, fräs på i 4- 5 min, rör om då och då
Pudra över mjölet, rör om, tillsätt ajvar, tomaterna, vatten, fransk sirop, muscot, oregano, baslika, salt, och svartpeppar, rör om mellan varje varv
Sätt på lock och minska värmen så det bara sjuder lite lätt.
Nu ska detta puttra i minst 2 timmar, gärna 4 timmar
Späd med lite vatten om det blir för tjockt, rör om då och då

Nu finns det tid att förbereda det övriga

När det sjudit färdigt
Tillsätt sojafärsen och dom röda linserna, rör om, låt sjuda 1 timme
Späd med lite vatten om det blir för tjockt, rör om då och då

Smaka av med salt och peppar

Klart




Jannes Spenatsås - Vegan
200 g        hackad fryst spenat
1 msk        vetemjöl
2 dl            havremjölk
70 gr         tofu
1 krm        muscot

Lägg spenaten i en gryta, rör till den har tinat
Dra av grytan från plattan, tillsätt mjöl medan du rör
Ställ på värme och tillsätt havremjölken i omgångar medan såsen sjuder
Smula ned tofu
Låt sjuda 3-5 min
Smaka av med baskrydda (1 del vitpeppar 9 delar salt)







Jannes Ostsås - Vegan
3 msk        olivolja
1,5 msk    vetemjöl
2 dl            oatly i mat fraische
2 dl            havremjölk
1 dl            cheesley, cheddar veganost, riven
                  baskrydda (1 del vitpeppar 9 delar salt)

Hetta upp olivolja i en såspanna
Pudra över mjölet, rör om, tillsätt havremjölken och oatlyn i omgångar under Omrörning medan såsen sjuder
Låt sjuda 4 min - tillsätt osten, rör ihop till det blir slätt

Smaka av med baskrydda




Vi som inte åt veganvarianten fick min variant med kött