Fish & Chips
Ska inte säga att jag gjorde en traditionell variant
Men så här gjorde jag
Fisken
Idag valde jag Hajmal, även kallad
Pangasius
Men ni kan välja vilken vitfisk ni
vill.
ca 250 g pangasiusfilé (2 filéer)
3 msk vetemjöl, med salt, vitpeppar, dill
1/2 dl pankomjöl el. ströbröd
rapsolja
smör
Jag skar filéerna i 4 bitar vardera
Panering: Vänd fisken i mjölet så den täcks
Vänd
fisken i ägget så den täcks
Vänd
fisken i pankomjö, så det täcks
Tillsätt
mer panko om det behövs
Hetta upp rapsolja och en stor
klick smör i en stor stekpanna. När smöret slutar fräsa, minska värmen till
hälften
Bryn fiskfiléerna till dom blir
riktigt gyllenbryna på båda sidorna.
Ös gärna fisken med smöret
Servera.
Hemmagjorda Pommes Frites
Det går att göra goda pommes i
ugnen. Det gäller bara att vara noggrann när man skär potatisen i jämna och
inte för tunna bitar.
Har du ingen vågkniv så går det ju
bra att skära i stavar - då blir det stripes istället för frites
Ingredienser
2 msk rapsolja
salt
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. (varmluftsugn,
+25 gr i vanlig ugn)
Skala potatisen.
Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär
skivorna så jämt som möjligt till stripes. Lägg allt i en skål med kallt
vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen. Torka torrt
på hushållspapper.
Lägg frittarna/stripesn i en bytta
och tillsätt oljan och blanda ordentligt så du har olja överallt på stripsen
Lägg bakplåtspapper på en
ugnsform/plåt (blir lättare att diska då).
Fördela fritarna/stripsen over
plåten så att dom inte täcker varandra
Salta
Kör i ugn ca 30 min, vänd på
fritarna/stripsen efter ca 15 min, salta lite till
Servera direkt!
Dressingen
2 msk bostongurka
4 msk majonäs
2 tsk senap, slotts orginal
4 msk vatten, kallt
salt
och vitpeppar
ev en
nypa socker
Blanda allt utom salt, peppar och
socker
Smaka sedan av med kryddorna -
ställ åt sidan för att vila till servering