lördag 18 juli 2015

Fish & Chips - Recept

Fish & Chips
Ska inte säga att jag gjorde en traditionell variant
Men så här gjorde jag


Fisken
Idag valde jag Hajmal, även kallad Pangasius
Men ni kan välja vilken vitfisk ni vill.

ca 250 g    pangasiusfilé (2 filéer)
3 msk        vetemjöl, med salt, vitpeppar, dill
2 st            ägg, vispade, med en nypa salt
1/2 dl         pankomjöl el. ströbröd
                  rapsolja
                  smör
 
Jag skar filéerna i 4 bitar vardera
Panering:    Vänd fisken i mjölet så den täcks
                     Vänd fisken i ägget så den täcks
                     Vänd fisken i pankomjö, så det täcks
                    Tillsätt mer panko om det behövs

Hetta upp rapsolja och en stor klick smör i en stor stekpanna. När smöret slutar fräsa, minska värmen till hälften
Bryn fiskfiléerna till dom blir riktigt gyllenbryna på båda sidorna.
Ös gärna fisken med smöret

Servera.
Hemmagjorda Pommes Frites
Det går att göra goda pommes i ugnen. Det gäller bara att vara noggrann när man skär potatisen i jämna och inte för tunna bitar.
Har du ingen vågkniv så går det ju bra att skära i stavar - då blir det stripes istället för frites

Ingredienser
3 st            potatisar, stora
2 msk        rapsolja
                  salt

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. (varmluftsugn, +25 gr i vanlig ugn)

Skala potatisen.
Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor, och skär skivorna så jämt som möjligt till stripes. Lägg allt i en skål med kallt vatten, och skölj tills vattnet är klart, för att få bort stärkelsen. Torka torrt på hushållspapper.

Lägg frittarna/stripesn i en bytta och tillsätt oljan och blanda ordentligt så du har olja överallt på stripsen

Lägg bakplåtspapper på en ugnsform/plåt (blir lättare att diska då).
Fördela fritarna/stripsen over plåten så att dom inte täcker varandra
Salta

Kör i ugn ca 30 min, vänd på fritarna/stripsen efter ca 15 min, salta lite till

Servera direkt!
Dressingen
2 msk        bostongurka
4 msk        majonäs
2 tsk          senap, slotts orginal
4 msk        vatten, kallt
                  salt och vitpeppar
ev              en nypa socker
Blanda allt utom salt, peppar och socker
Smaka sedan av med kryddorna - ställ åt sidan för att vila till servering