lördag 29 november 2014

Vitlöksbräserad Oxe med Tomatris - 2 x recept

Så var det dax för en maträtt det var länge sedan jag gjorde

Trots den stora mängden vitlök så är det bara en hint av den
Det beror på matlagningstekniken



Hur jag gjorde ikväll - längre ner.


Recept: Vitlöksbräserad Oxe

Ingredienser: 4 port
800 g       högrev eller fransyska i ca 2 cm kuber
4 msk      rapsolja att steka i
200 g       vitlök, skalad
1 st          stor gul lök, grovhackad
2 msk      rödvinsvinäger
2 msk      vitt vin
1 msk      sesame oil
1 tsk        salt
3 msk      soja
2 msk      konc kalvbuljong
5 dl          vatten
1 st          röd chili, finhackad
2 st          röd paprika, grovhackad
               maizena, att reda med

Gör så här:
Hetta upp en wok/stekpanna över hög värme tills den börjar ryka,
Tillsätt oljan och fördela den över pannan,
lägg i vitlöken, rör om, vänd och blanda till den får färg.
Tillsätt gul lök och köttet och bryn under omrörning tillsammans med vitlöken i 2 – 3 min.

Blanda: rödvinsvinäger, vitt vin och sesame oil

Häll vinägerblandningen utmed wokens insida och rör om hela tiden medan det fräser och reduceras till ca hälften.
glacera pannan med vatten för att ta tillvara på alla smakerna
Ta pannan från värmen

Flytta över wokens innehåll till en gryta.
Skrapa ur all vätska ur woken.
Krydda med saltet, och sojasåsen och häll i fonden + vattnet.

Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda 2,5 till 3 timmar timmar under lock Tillsätt paprika och cili, rör om och låt sjuda utan lock på lite högre värma i 30-60 min

Kontrollera vätskenivån då och då och fyll på med hett vatten om så behövs. Rör också om i botten emellanåt så att det inte bränner vid.

När rätten ska serveras, låt koka upp red med maizena så att såsen tjocknar en aning. koka några sekunder till.


Recept: Tomatris
Koka upp -1 liter lättsaltat vatten
Tillsätt - 2 dl ris
Låt sjuda i 15 min
Sila av vattnet från riset och ersätt det med en burk krossade tomater + 1 tsk socker i riset 
Sjud i ca 10 minuter ytterligare så det kokar ihop 
Smaka ev av med lite salt


Vore det inte sådant pyssel med att skala vitlöken 
skulle jag äta detta ofta

PROVA