måndag 19 juni 2017

Röding & Skaldjurspaté - Recept


Här kommer ett av dom första recept herrklubben skapade
Detta är en av 2 förrätter vi hade den kvällen


Vi hade planerat och diskuterat i nästan 2 månader vad vi skulle göra.
Sedan tog förberedelserna 3 dagar.
Det kommer att dyka upp fler recept från denna 4-rättersmiddag.

Serveras som förrätt eller på buffébordet gärna med vin- eller citronsås.
Garnera med extra mycket räkor och någon kräfta och mycket dill.

INGREDIENSER 8 port:
600 gram fryst fjällröding
3 st        ägg
2 dl        lätt cremé fraiche
2 msk      potatismjöl
1 krm      riven muskotnöt
0,75       krm vitpeppar
1 tsk      salt
500 gram räkor med skal(gärna färska)
1 knippe   färsk dill

GÖR SÅ HÄR:
1. Tina fisken om den är fryst. Skär den i mindre bitar. Lägg dem i matberedaren monterad med stålkniven. Kör maskinen några minuter tills fisken är väl sönderdelad

2. Tillsätt äggen, potatismjölet. kryddorna och cremé fraichen.

3. Kör maskinen tills färsen är luftig och lätt. Kontrollera att alltsammans är välblandat. Färsen ska vara lätt och porös.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en rak 1,5 l form väl med margarin eller lägg i ett smort bakplåtspapper, som täcker botten och kanterna väl.

5. Lägg ett lager färs i botten på formen. Täck med ett lager finklippt dill. Lägg på ett tunt lager färs.

6. Skala räkorna. Skär dem i mindre bitar. Blanda dem med lite av färsen i en separat  skål. Bred sedan ut räkfärsen i formen. Täck med resten av färsen.

7. Slå formen ett par gånger mot bordskanten så att ev. luftblåsor jämnas ut. Täck formen med smort bakplåtspapper.

8. Grädda patén i vattenbad ca.35min.
Låt paten stå några minuter innan den försiktigt stjälps upp.

9. Patén kan serveras varm eller kall, som huvudrätt vid en buffé eller entrerätt före en köttmåltid.


Röding och skaldjurspaté med
Räkor, Ägg, Tångrom, Rödlök, Citron och Krussallad