Härom dagen fick jag en förfrågan om ett bra recept på älgstek
Bläddrade lite i mina bloggar och hittade ett gammalt inlägg
från. lördag 21 maj 2011
Men tyvärr så hade jag inte levererat ett recept på detta inlägg
Rättar till det nu i huvudbloggen.
50-100 g morot, skivad
50-100 g rotselleri, skivad
50-100 g kålrot, skivad
50-100 g lök, skivad
2-3 msk smör - rotsaker
2-3 msk smör - kött
3-4 msk kryddpepparkorn
salt & grovmalen
svartpeppar
2-3 dl grädde - smaksak, jag tar
gärna mer fond och mindre grädde
Ev red med maizena
Smörfräs skivade morötter,
kålrötter, rotselleri, lök, rosmarinkvist och kryddpepparkorn.
Smöra en ugnsform - häll dom
smörfrästa rotsakerna och kryddorna i botten på ugnsformen
Klappa in salt och massor av
grovmalen svartpeppar på den upptinade älgsteken
Bryn den i smör runt om, lägg
steken på rotsakerna
Deglasera stekpannan med 3 dl rött vin - förslagsvis
castiliero del diablo
Häll deglacen över steken
Sätt termometer i mitten på köttet - kör i ugnen
på max 100 grader
Ös köttet med skyn var 30:de
min - Till dess du har 58 grader innertemp i kötten
Lyft över köttet på en
tallrik med 1+2 msk sky och täck med folie - låt vila minst 1 timme
Sila av skyn, smaka av den,
fyll ev på mer vin, koka ihop lite
Tillsätt 2-3 dl grädde låt sjuda 10 min -
ev red försiktigt med maizena