...Jag har provat - Tack Zeina
Pizza Hav & Skog |
Tror dessutom att dessa skulle bli bra pitabröd.
Jag följde inte receptet slaviskt, men tror det blir bättre som hon gör det.
Jag kommer att berätta hur jag gjorde, och längst ned hittar ni både adressen till hennes blogg och receptet.
Ingredienser:
Detta recept ger ca 2 pizzor!
12g torrjäst
1 tsk salt
0,5 tsk socker
CA 5 dl
vetemjöl special
Så här gjorde jag:
Blanda alla torra ingredienser
Tillsätt oljan och ljummet vatten ca 50-55 grader
Kör degen i maskin ca 8 min
eller för hand ca 15 min för att frigöra allt gluten.
Det bästa vore om degen får jäsa i kylen över natten. Den klarar sig i kylen flera timmar.
Ta en tillräckligt stor bunke så den inte jäser över kanten, och täck ordentligt med en plastpåse. Mjöla degen så den inte fastnar.
Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i
rumstemperatur i ca 45-60 min.
När degen jäst klart så delar du den i 2 delar och formar
till 2 bollar.
Låt vila i ca 10 min så blir dom lättare att kavla!
Starta ugnen på 225 grader varmluft, vanlig ugn +25 grader
Kavlade ut degen tunt och lade på bakplåten med ett bakplåtspapper mellan.
Gör detta innan du toppar pizzan!
Toppa din pizza med det du behagar.
Pizza Bacon & Lök |
För att se om pizzan är klar lyfter du på den och ser
undersidan av degen.
Den ska ha en fin gräddad färg. -. Jag körde 8 min
Pizza Hav & Skog |
Det blev 2 olika pizzor idag
Pizza Bacon & Lök
Pizza Bacon & Lök |
125 g Bacon
2,5 msk Tomatsås,
125 gr Mozzarella,
25 g Riven Gouda,
50 gr Tunnskivad Gul Lök
125 gr Mozzarella,
25 g Riven Gouda,
50 gr Tunnskivad Gul Lök
Pizza Bacon & Lök |
Pizza Hav & Skog
120 gr Sallads Musslor
100 gr Gula Kantareller, Smörstekta
2,5 msk Tomatsås,
125 gr Mozzarella,
25 g Riven Gouda,
50 gr Tunnskivad Gul Lök
125 gr Mozzarella,
25 g Riven Gouda,
50 gr Tunnskivad Gul Lök
Pizza Hav & Skog |
Zeinas recept HÄR
Detta
recept ger ca 4 pizzor!
CA 5 dl vetemjöl special
1 tsk
salt
0,5 tsk
socker
Lös upp
jästen med ljummet vatten.
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda
ordentligt i några minuter.
Det bästa vore om degen får jäsa i kylen över
natten.
Den klarar sig i kylen flera timmar.
Ta en tillräckligt stor bunke så
den inte jäser över kanten
och täck ordentligt med en plastpåse. - Mjöla degen så
den inte fastnar.
Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i
rumstemperatur i ca 45 min.
När degen
jäst klart så delar du den i 4 delar och formar till en boll.
Låt vila i ca 10
min så blir dom lättare att Kavla!
Nu till
knepet som ger dig den bästa pizzan.
Sätt ugnen på högsta värme och välj att
värmen ska komma från nedre delan av ugnen.
Ställ in en plåt på nedersta falsen
av ugnen och stäng luckan.
Låt ugnen stå så i ca 15 min så den blir ordentligt
varm.
Kavla
degen tunn och lägg sedan den på ett bakplåtspapper.
Gör detta innan du toppar
pizzan!
Toppa din
pizza med det du behagar. Gör inte det typiska misstaget att dränka din pizza i
ost. När osten smälter så försvinner resten av ingredienserna. Lagom är bäst.
Ta din
pizzaspade (stänkskydd) och lyft pizza tillsammans med bakplåtspappret och lägg
det direkt på den varma plåten i ugnen. Var försiktig för att plåten är väldigt
varm nu. Pizzan blir klar väldigt snabbt på detta vis. Ha koll så du inte
bränner den. För att se om pizzan är klar lyfter du på den och ser undersidan
av degen.
Den ska ha en fin gräddad färg.
Visste ni att Zeina vann
”Matbloggspriset
folkets val 2015”