Detta är ett rejält reviderat inlägg
För ett antal år sedan föll det sig så att jag och min brorsdotter råkade fylla år samma dag - det var 2015
Så då skulle vi fira födelsedag tillsammans.
Nu har det ju visat sig att vi fyller år samma dag nästan varje år oxå....
Så vi började med en matlagardag tillsammans och så anslöt min bror med fru till middagen... dom är hennes föräldrar - inte mina.
24 år emellan - hon till höger är den yngre... bara så ni vet.... |
-----------
Så här blev det - Med recept
1 näve babyspenat
½ dl rapsolja
2-3 tsk baskrydda
Blanda ihop allt i en gratängform
Kör i ugn 200 gr ca 30-40 min till rotsakerna är mjuka
Tips: kör rotsakerna 20-25 min tidigare på dagen,
och när gästerna kommer är det bara att köra dom ca 10-15 min innan servering
-----------
Stekpanna + gryta med lock är bra att ha
Ingredienser: ca 5-6 port
2 tsk kryddpeppar, mortlade
2 msk kalvfond
2 msk smör att steka i
2 msk rapsolja att steka i
salt och grovmalen svartpeppar
Bryn köttet rejält i smör och olja, häll över i gryta
Tillsätt lök och vitlök, låt fräsa ett par minuter utan att brännas, häll över i grytan.
Deglacera (koka ur) stekpannan med 1,5 dl porter, häll över i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Sätt på locket på grytan, låt sjuda 3-5 timmar, rör om då och då.
När köttet bara faller isär till strimlor är det dags att smaka av med salt och peppar
-----------
vatten
2 tsk muschroom soy
1 msk dijonsenap
Salt och vitpeppar
maizena
Klipp ned torkade trattkantareller till ca 1 dl
Sätt kantarellerna i ett glas eller en mugg. täck med vatten ca 1 cm över kantarellerna - lät svälla minst 1 tim
Häll svampen och vattnet i såspanna, koka upp
Vispa ned dijonsenap, créme fraische och muschroom soy
Koka upp, smaka av med salt och vitpeppar
Red försiktigt med maizena
Porterbräserad Högrev
Rostad Rotsakslåda
Trattkantarellsås
Jag och min bror drack gott vin till
Medan damerna valde alkoholritt allternativ
Sedan skulle bror bjuda på Amaretto till kaffet så pass att jag fick hela flaskan Tur jag hade några törstiga kompisar |