lördag 6 juni 2015

Porterbräserad Högrev - Famijemiddag - Recept x 3

Detta är ett rejält reviderat inlägg

För ett antal år sedan föll det sig så att jag och min brorsdotter råkade fylla år samma dag - det var 2015
Så då skulle vi fira födelsedag tillsammans.

Nu har det ju visat sig att vi fyller år samma dag nästan varje år oxå....

Så vi började med en matlagardag tillsammans och så anslöt min bror med fru till middagen... dom är hennes föräldrar - inte mina.

24 år emellan - hon till höger är den yngre... bara så ni vet....
-----------

Så här blev det - Med recept

Recept: Rotsakslåda
200 g        potatis, i bitar
200 g        morötter, i bitar
200 g        palsternacka, i bitar
200 g        kålrot, i bitar
1 st            stor rödlök, strimlad
1 näve      babyspenat
½ dl           rapsolja
2-3 tsk      baskrydda

Blanda ihop allt i en gratängform
Kör i ugn 200 gr ca 30-40 min till rotsakerna är mjuka


Tips: kör rotsakerna 20-25 min tidigare på dagen, 
och när gästerna kommer är det bara att köra dom ca 10-15 min innan servering
-----------

Recept: Porterbräserad Högrev
Stekpanna + gryta med lock är bra att ha

Ingredienser: ca 5-6 port
1 kg           högrev i skuren i grova bitar
1 st            stor gul lök grovhackad
6 st            vitlöksklyftor hela, skalade
2 tsk          kryddpeppar, mortlade
5 st            enbär, mortlade
3 st            lagerblad
2 msk        kalvfond
5 dl            porter
2 msk        smör att steka i
2 msk        rapsolja att steka i
                  salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Bryn köttet rejält i smör och olja, häll över i gryta
Tillsätt lök och vitlök, låt fräsa ett par minuter utan att brännas, häll över i grytan.
Deglacera (koka ur) stekpannan med 1,5 dl porter, häll över i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Sätt på locket på grytan, låt sjuda 3-5 timmar, rör om då och då.
När köttet bara faller isär till strimlor är det dags att smaka av med salt och peppar

-----------

Trattkantarellsås
1 dl            torkade trattkantareller, nedklippta
                  vatten
1 dl            créme fraische
2 tsk          muschroom soy
1 msk        dijonsenap
                  Salt och vitpeppar
                  maizena

Klipp ned torkade trattkantareller till ca 1 dl
Sätt kantarellerna i ett glas eller en mugg. täck med vatten ca 1 cm över kantarellerna - lät svälla minst 1 tim

Häll svampen och vattnet i såspanna, koka upp
Vispa ned dijonsenap, créme fraische och muschroom soy
Koka upp, smaka av med salt och vitpeppar
Red försiktigt med maizena




Porterbräserad Högrev
Rostad Rotsakslåda
Trattkantarellsås
Jag och min bror drack gott vin till 
Medan damerna valde alkoholritt allternativ


Sedan skulle bror bjuda på Amaretto till kaffet
så pass att jag fick hela flaskan
Tur jag hade några törstiga kompisar