lördag 7 september 2013

Recept: Kokt rimmad Oxbringa med Sötpotatis-Rotmos

Idag bjuder jag på 2 enkla och annorlunda recept på vanlig husmaskost
Men först en frestare
 
 
Ingredienser:
700 g oxbringa, rimmad utan ben
Alt 1: 2,5 dl älgfond
Alt 2: 4 st köttbuljongtärningar
1 gul lök delad i mitten
Vatten
 
Till rotmoset:
1 kg kålrot, grovt tärnad
4 st potatisar, skalad
3 st morötter, tärnade
1 st sötpotatis tärnad
25 g smör
 
 Jag förberedde oxbringan kvällen före
 
Tillagning:
Lägg bringan i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och skumma med en slev.
Tillsätt Älgfond/Köttbuljongtärningar 
Låt köttet sjuda, koka på låg värme, tills bringan är mör, i 1 tim 45 min - 2 timmar
Ta upp oxbringan och lägg på ett fat under folie.
Lägg oxbringan i press och stoppa in i kylen över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form
Kyl och spara buljongen i kylen till rotmos och att ha till servering.
 
Dagen efter skär upp oxbringan mot köttfibrerna i tunna skivor och lägg upp på ugnssäker form - häll över lite av buljongen - kör i 200 gr ugn i ca 10-15 min
 
------------------------------------------------------------------------------------
Alt: Låt köttet sjuda, koka på låg värme, tills bringan är mör, i 1 tim 45 min - 2 timmar
Ta upp oxbringan och lägg att vila på ett fat ev. under folie.
Spara buljongen till rotmos och att ha till servering. )
------------------------------------------------------------------------------------
Rotmos:
Lägg kålrot, potatis , sötpotatisoch morot i en kastrull och sila över buljong från köttkoket så att den täcker.
Om buljongen är mycket salt så späd den först med vatten.
Koka rotsakerna i ca 30 minuter tills de är mjuka.
Stöt eller pressa dem i en potatispress ner i en kastrull och arbeta in smöret.
Späd med buljong till lämplig konsistens och smak.
Smaksätt moset med nymalen vitpeppar och ev. salt.

Servera rotmoset vid sidan och stark senap till samt extra buljong från koket av oxbringan i en skål.