söndag 13 januari 2013

Recept: Kockens skinkpaj med sting

SÖNDAGSMIDDAG



Kockens skinkpaj med sting
Rune Edin

Ingredienser pajdeg:
200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
125-130 gram smör
2-3 msk vatten beroende på hur degen känns

Gör så här
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

Förgrädda pajskalet 10 minuter i cirka 200 grader

Ingredienser fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk eller grädde
3 dl riven ost (gärna lite lagrad) + 1 dl till gratinering
300 Skinka
1 röd lök finhackad
1 vitlöksklyftor finhackad
1 röd chili tunt skivad (mildare utan kärnorna)
Salt och Timjan

Gör så här:
Vispa samman ägg, mjölk och riven ost.
Finhacka löken, vitlöken och chilin och fräs mjuk i olivolja. tillsätt den strimlade skinkan. och låt den steka med ett par minuter - krydda upp med salt, och timjan

Låt det stekta svalna några minuter ( går att förbereda )

Blanda stanningen samt den stekta röran, och fyll pajskalet med blandningen - Lägg 1 dl riven ost ovanpå

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Kolla efter 30 min om det börjar se bränt ut så täck med ett foliepapper.

Efter 45 min - känn i mitten om stanningen stannat. - om så, så är den klar.
 
------------------

Jag önskar er alla en bra arbetsvecka - vi ses snart