tisdag 4 mars 2014

2 x Vegan recept - Rödfärssås och Mustig Tomatsoppa



Bilderna har jag tagit på den tiden jag jobbade som dietkock på Liljaskolan i Vännäs



Rödfärssås
Red lentils sauce a ´la Rune 

Ingredienser                              5 port                   500 port
Vatten                                  4 dl                      40 lit
Hela skalade tomater            0,5kg                   50 kg           
Grönsaksbuljong                    10 g                      1 kg
Tomatpuré                            60 g                     6 kg
Gul lök hackad                       2 st (225 g)          22,5 kg
Vitlök pressad                       3 st (12 g)            1,2 kg
Röda linser                            2,5dl (250 g)        12,5 lit (12,5 kg)
Rosmarin                               0,5 msk                På känn
Chilisause                              0,25 dl                 På känn (minst 7,5 liter)
Oregano                                0,5 msk                På känn
Basilika                                  0,5 msk                På känn
Salt Svartpeppar                                              På känn
Lite olja i botten av grytan 

Koka upp Vatten, tomater, buljong, tomatpuré, gul och vitlök.
Tillsätt Linser, Chilisause och en del av kryddorna.
Låt det koka upp o sänk värmen, låt sjuda ihop. Rör om då och då.
Smaka av. Krydda på vid behov.



Mjuka linser = klart. Sammanlagd koktid 60-70 min
För mer färsstruktur, ca 2 – 3 timmar


_____________________________________



 Mustig Tomat och Grönskassoppa med Röda Linser

Ingredienser
4 port
100 port
500 port
Krossade tomater
250 g
6,25 kg
31,25kg
Gul lök, finhackad
0,5 dl
12,5 lit
62,5 lit
Morot, finhackad
0,5 dl
12,5 lit
62,5 lit
Rotselleri, finhackad
0,5 dl
12,5 lit
62,5 lit
Vitlök
1 klyfta (4 g)
100 g
0,5 kg
Tomatpuré
1 msk
3,75 dl
1,9 liter
Rapsolja att steka i



Timjan
1 tsk
1,3 dl
6,5 dl
Socker
1 msk
3,75 dl
1,9 Liter
Röda Linser
0,5 dl
12,5 lit
12,5 lit
Vatten



Salt och peppar




Gör så här
Häll rapsolja i en kastrull.
Fräs finhackad, lök, rotselleri, morot och pressa ner en vitlöksklyfta.
Tillsätt tomatpurén och låt rotsakerna få färg med denna.
Tillsätt de krossade tomaterna och sedan de röda linserna.
Häll i socker och timjan. Låt detta koka ihop i ca 10 minuter. Tilsätt lite vatten till önskad konsistens.
Smaksätt med salt och peppar