Bilderna har jag tagit på den tiden jag jobbade som dietkock på Liljaskolan i Vännäs
Rödfärssås
Red lentils sauce a ´la Rune
Ingredienser 5 port 500
port
Vatten 4 dl 40 lit
Hela skalade tomater 0,5kg 50 kg
Grönsaksbuljong 10 g 1 kg
Tomatpuré 60 g 6
kg
Gul lök hackad 2 st (225 g ) 22,5 kg
Vitlök pressad 3 st (12 g ) 1,2 kg
Röda linser 2,5dl (250 g ) 12,5 lit (12,5 kg )
Rosmarin 0,5 msk På känn
Chilisause 0,25 dl På känn (minst 7,5 liter )
Oregano 0,5 msk På känn
Basilika 0,5 msk På känn
Salt Svartpeppar På
känn
Lite olja i botten av
grytan
Koka upp Vatten, tomater,
buljong, tomatpuré, gul och vitlök.
Tillsätt Linser,
Chilisause och en del av kryddorna.
Låt det koka upp o sänk
värmen, låt sjuda ihop. Rör om då och då.
Smaka av. Krydda på vid
behov.
Mjuka linser = klart.
Sammanlagd koktid 60-70 min
För mer färsstruktur, ca 2
– 3 timmar
_____________________________________
Mustig
Tomat och Grönskassoppa med Röda Linser
Ingredienser
|
4
port
|
100
port
|
500
port
|
Krossade
tomater
|
31,25kg
|
||
Gul
lök, finhackad
|
12,5
lit
|
62,5
lit
|
|
Morot,
finhackad
|
12,5
lit
|
62,5
lit
|
|
Rotselleri,
finhackad
|
12,5
lit
|
62,5
lit
|
|
Vitlök
|
1
klyfta (
|
||
Tomatpuré
|
1
msk
|
||
Rapsolja
att steka i
|
|||
Timjan
|
1
tsk
|
||
Socker
|
1
msk
|
||
Röda
Linser
|
12,5
lit
|
12,5
lit
|
|
Vatten
|
|||
Salt
och peppar
|
Gör
så här
Häll
rapsolja i en kastrull.
Fräs finhackad, lök, rotselleri, morot och pressa ner en vitlöksklyfta.
Tillsätt tomatpurén och låt rotsakerna få färg med denna.
Tillsätt de krossade tomaterna och sedan de röda linserna.
Häll i socker och timjan. Låt detta koka ihop i ca 10 minuter. Tilsätt lite vatten till önskad konsistens.
Smaksätt med salt och peppar
Fräs finhackad, lök, rotselleri, morot och pressa ner en vitlöksklyfta.
Tillsätt tomatpurén och låt rotsakerna få färg med denna.
Tillsätt de krossade tomaterna och sedan de röda linserna.
Häll i socker och timjan. Låt detta koka ihop i ca 10 minuter. Tilsätt lite vatten till önskad konsistens.
Smaksätt med salt och peppar