lördag 6 december 2014

Stadig Karré med Majobea samt Kulpotatis i Paprikaring

Recept på Beamajonäsen av Anders Wigh. 
Längst ner i detta inlägg.







Majonnäs på hela ägg med smak av bearnaise
Tag fram en smal bunke eller skål med raka kanter men så pass vid att mixerstaven går ner. - I bunken lägger du sedan:

1 matsked        Dijon senap,
1 matsked        vitvinsvinäger,
1 matsked        dragon,
1 nypa peppar och en nypa salt.
Knäck i ett helt ägg,
stänk på ett par droppar tryffelolja, inte för mycket. Den skall finnas där men inte ta överhanden.
Häll på 2.5 dl raps eller solrosolja.

Kör ner mixerstaven i botten och kör igång.
Jobba försiktigt upp och ner med staven och snabbt har allt blandat sig.
Täck över och ställ i kyl och smaka av dagen efter med mer syra eller sälta om det behövs.

Idiotsäkert!
Majonnäsen håller sig länge i kylen dessutom.

Experimentera lite med det här receptet, ändra på kryddningen. Har du några slamsor rökt lax kvar? Kör i dem med dill och du har en laxmajonnäs perfekt till kokt ägg, stekt fisk mm.


Anders Wigh.