måndag 25 augusti 2014

3 x Recept: Kantarellsoppa & Pankopanerad Rödspätta, Beurre Blank

Recept: Kantarellsoppa
Detta behövs, 2 port:
1,5 dl vitt vin
1 dl vatten
60 g torkade trattkantareller
2 st schalottenlökar 
1 st grönsaksbuljongtärning
1 liten klick smör
2 dl grädde
salt och vitpeppar (blandning 9/1)
 

Häll upp vin och vatten i en skål och blötlägg svampen ett par timmar.
Fräs på finhackad schalottnenlök i smöret.
Häll på vin , vatten och svamp samt buljongtärningen, låt sjuda ett par minuter.
Mixa rejält så att soppan blir slät
Tillsätt grädden, koka upp
Smaka av med salt och vitpeppar
(Jag har en förkärlek för spenat så jag skickade i en näve)
Servera



Recept: Pankopanerad Rödspätta
Detta behövs, 2 port:
300 g rödspätta
vetemjöl
2 ägg
pankoströbröd
salt och vitpeppar (blandning 9/1)
 Vänd fisken i mjölet sedan ägget och avslutningsvis i pankoströbrödet.

Smörstek på medelhögvärme

Recept Beurre Blanc:
Recept från Receptfavoriter.se
Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.

Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla. 
2 port

Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:
2 schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
½ dl vitt vin
125 gram smör
½ msk citronsaft (valfritt)
salt och vitpeppar

Gör så här:
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan
.
Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.

Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).

Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.

Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
Beurre Blank - klar

Ska erkänna att jag kunde inte låta bli att skicka i en skvätt grädde.

Supergott blev det i alla fall

På kanten en tomat och mozzarellasallad
Potatisen stekt med spenat