torsdag 26 juni 2014

Bearnaisesås på Pappa Kock vis

Bjuder på ännu ett bra såsrecept från bloggen Mat Är Kärlek
Bearnaisesås på Pappa Kock vis


4-5 portioner.
3 st          äggulor
225-250 gr smör
2 st         schalottenlökar
5              vitpepparkorn
4 msk      vinäger (jag brukar ta hälften vit, hälften röd)
           Dragon (i vinäger, färsk el torkad)
           Persilja
           Salt
           Vitpeppar
           Cayennepeppar

GÖR SÅ HÄR:
Skala och dela löken grovt, lägg i en kastrull med vinäger, krossade pepparkorn, stjälkarna från persilja, ca 1 msk dragon och 2 msk vatten. Låt koka ner till hälften.
Separera äggulor och vitor, (vitorna kan ni spara och göra maräng på)
Lägg gulorna i en bunke, det gör inget att de blir rumstempurerade.
Smält smöret. Sätt även på en kastrull med vatten som ska användas som vattenbad.
När vinägerreduktionen kokat ner till hälften, sila den och häll i en bunke. Låt svalna något.
Dra det smälta smöret från värmen, låt svalna något. Nu vill man inte ha med bottensatsen som ligger i kastrullen. Nu är smöret "skirat".

Sätt bunken med vinägerreduktionen i vattenbadet, det ska absolut inte koka, bara vara varmt. Tillsätt äggulor under kraftig vispning. Vispa tills det tjocknat.

Ta sedan bunken från värmen. Tillsätt det skirade smöret, droppvis till en början. Ju mer smör som kommer i desto fortare kan smöret tillsättas.
Om såsen skulle börja skära sig, tillsätt då några droppar iskallt vatten och vispa kraftigt.




Smaka av såsen med grovt hackad persilja, salt, vitpeppar, dragon och en knivudd cayennepeppar.
Vill man inte ha en så "stabbig" sås så kan man spä med lite ljummet vatten.