Cottage pie på mitt vis
Den går att göra i fyra varianter (säkert fler)
Shepherds Pie – görs på lamm eller får
Cottage Pie – görs på nötfärs
Hunters Pie - älgfärs eller annat vilt
Vegetarian Pie. - quornfärs eller dylikt
Ingredienser:
4-6 portioner
1½-2 dl
grädde
30-40 g
smör
1 tsk baskrydda (smaka av sedan om du vill ha mer)
1-2 krm curry (smaka av sedan om du vill ha mer)
2 äggulor
Smör eller rapsolja att steka i
500g nötfärs (jag hade blandfärs idag)
3 msk vetemjöl
3-6 dl
vatten
1 msk worchestershire sås
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soya
½ tsk salt
½ msk grovmald svartpeppar
Så här gjorde jag:
Skalade och delade potatisen i mindre bitar.
La i gryta med vatten – ställde åt sidan.
Du behöver en stekpanna/traktörpanna med lock.
Hetta upp smöret, fräs lök, vitlök, morötter, bacon och
tomatpuré några minuter.
Tillsätt köttfärsen och fortsätt bryna till färsen fått fin
färg.
Pudra över vetemjöl, rör om så det blandar sig.
Tillsätt 3
dl vatten, rör om.
Tillsätt tomater, worchestershire sause, soja,
buljongtärningar, salt och peppar, rör om.
Fyll på mer vatten om det blir för tjockt.
Minska värmen, lägg på lock och låt sjuda medan du
förbereder potatismoset.
Glöm inte att röra om då och då.
Koka potatisen mjuk i vatten.
Ge smör och grädde ett uppkok.
Häll potatisen i durkslag så vattnet försvinner.
Pressa potatisen i grytan (för att få ett slätt mos).
Vispa i smör, grädde, kryddor och äggulor till fast
konsistens.
Smaka av med mer kryddor och ev mer smör/grädde.
Vispa inte för länge - då blir det tapetklister.
Värm ugnen till 225°
Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar, rör ner ärtorna.
Lägg köttfärssåsen i en ugnsform.
Jag klickade ut potatismoset över färsen.
(Hade blivit snyggare om jag spritsat potatismoset)
Strö på riven ost och kör i ugnen tills moset får en fin
färg, ca 20-25 min.
Done