söndag 4 september 2016

Saftigt Råg & Russinbröd - Matjesröra - Recept



Idag blir det bakning och en matjesröra


Saftigt Råg & Russinbröd 2016
2 limpor

1 lit             filmjölk
2 dl             mörk sirap
75 g            smält smör
2 tsk           malda brödkryddor
1 krm          fänkål torkad
1 krm          kardemumma
1 msk         salt
4 tsk           bikarbonat
3 dl             grovt rågmjöl
12 dl           rågsikt
1 dl             russin


Sätt ugnen på 180°C.
Blanda kryddor, salt, bikarbonat, russin och mjölsorterna. i en bytta
Tillsätt filmjölk, sirap och smält smör
Rör ihop allt till en kladdig deg.

Fördela degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.

Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 1 tim.
Om dom börjar bli brända ovanpå så täck med alufolie
(Jag la folie på efter 45 min)
Låt dem svalna i formarna under bakduk
Limporna håller sig färska ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur.


Matjessillröra 2016

125 g finskuren matjessill (avrunnen)
1 dl créme fraische
1 msk majonäs
15 g finhackad gräslök (1 kruka)
2 st finhackade ägg

Blanda
Ställ kallt en stund så smakerna sätter sig



Servera matjesröran på det nybakta rågbrödet
en kall öl passar bra till detta