onsdag 20 februari 2019

Tekakor - Recept


Inte dom snyggaste tekakor jag gjort.
Men dom var goda ljumna med smör och ost, samt ett glas kall mjölk.



Ingredienser:
1 paket jäst
600 g vetemjöl special (10 dl)
½ tsk salt
1 dl sirap, (jag hade mörk sirap)
100 gram smält smör, (eller flytande smör)
2.5 dl havregryn
5 dl mjölk

Gör så här:
Häll mjölken över grynen och låt stå en stund.
Värm blandningen plus sirap och smör till 37°.

Smula ner jästen och lös den i degvätskan.
Häll på mjöl och salt. Blanda samman till en deg.
Låt jäsa i 30 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Forma små bullar och kavla (eller banka med handen) till platta tekakor.
Nagga med en gaffel, låt jäsa 20-30 minuter.

Grädda i 225° i 10-15 minuter. (200° i varmluftsugn)

Obs !!!
Om du använder torrjäst så blanda jästen med mjölet
Och degvätskan ska vara varmare, ca 45-50°