måndag 7 maj 2018

Potatismos, puré, stomp – Så här gör jag




Kockens Potatismos

4 portioner
1 kg matpotatis, skalas (jag har fast potatis)
1-1½ dl grädde
20-30 g smör
1 tsk baskrydda (smaka av sedan om du vill ha mer)
1-2 krm curry (smaka av sedan om du vill ha mer)

Koka potatisen mjuk i välsaltat vatten
Ge smör och grädde ett uppkok
Häll potatisen i durkslag så vattnet försvinner
Pressa potatisen i grytan (för att få ett slätt mos)
Vispa i smör, grädde och kryddor till fast konsistens
Smaka av med mer kryddor och ev mer smör/grädde
Vispa inte för länge - då blir det tapetklister

------------------------------------------

Mandelpotatispuré

Ingredienser 2 person(er)
500 g mandelpotatis
1 krm curry
25 g smör
1 dl grädde
baskrydda

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av.
Koka under tiden upp grädden med smöret
Mosa potatisen med hjälp av en ballongvisp.
Blanda ner smör och grädde. Vispa till ett slätt mos.
Tillsätt lite mera smör om det blir för tjockt
Smaka av med baskrydda

------------------------------------------

Potatisstomp - detta behövs:

2 port
4-500 g potatis
1 krm curry
25 g smör
1 dl grädde
baskrydda

Potatisstomp - gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av.
Koka under tiden upp grädden med smöret
Mosa potatisen med hjälp av en ballongvisp.
Blanda ner smör och grädde. Vispa till ett slätt mos.
Tillsätt lite mera smör om det blir för tjockt

Smaka av med baskrydda

potatismos, potatispuré, potatisstomp