Nasi goreng är en indonesisk eller malaysisk risrätt som
innehåller olika grönsaker och oftast också kyckling. Nasi är 'ris' på
indonesiska, goreng står för 'stekt' och ayam betyder 'kyckling'.
Källa: Wikipedia
Lite förenklat så är det en asiatisk pytt i panna
Det finns många olika recept - så här gjorde jag idag
Förbered alla ingredienser - det går rätt fort att tillaga
1-2 krm baskrydda (till äggen)
1-1½ msk sambal oelek
2 msk soja (jag tog mrs chengs muschroom soy)
1 kycklingbuljongtärning upplöst i 1½ dl vatten
5 msk rapsolja
Tillagning:
Krydda de lättvispade äggen med salt och peppar.
Hetta upp 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna och häll
i äggen. Dra stelnat ägg mot mitten av stekpannan och vicka pannan så att
rinnande ägg flyter mot kanterna. När ägget nästan stelnat delar du upp det i
ganska stora bitar så att det påminner om äggröra. Lägg upp på ett fat och
ställ undan fatet.
Hetta upp den återstående mängden olja i woken och vicka
fram och tillbaks så att både botten och sidorna täcks. Lägg i lök, vitlök och
stek under omrörning på stark värme hastigt
Tillsätt morot och vitkål och fortsätt stek på hög värme ett
par min under omrörning tills den börjar bli lite mjuk
Lägg i kyckling och sambal oelek och stek under omrörning i
2-3 minuter.
Tillsätt ris, ärtor, purjo paprika, soja och
kycklingbuljongen stek under omrörning i ca tre minuter tills riset är
genomvarmt.
Tillsätt ägg, låt allting bli genomvarmt.
NOTERA: Helst bör du koka riset en dag innan och förvara det
i kylskåp över natten. Det gör att kornen faller isär, och det gör att det
stekta riset inte blir så kladdigt.
Serverade med sallad och sweet chilisaås