måndag 21 maj 2018

Nasi Goreng - Recept



Nasi goreng är en indonesisk eller malaysisk risrätt som innehåller olika grönsaker och oftast också kyckling. Nasi är 'ris' på indonesiska, goreng står för 'stekt' och ayam betyder 'kyckling'.
Källa: Wikipedia

Lite förenklat så är det en asiatisk pytt i panna

Det finns många olika recept - så här gjorde jag idag

Förbered alla ingredienser - det går rätt fort att tillaga


3 st ägg, lättvispade
1-2 krm baskrydda (till äggen)

100 g gul lök (1 st) - klyftad
10 g vitlök
100 g morot - skuren i tunna strimlor, typ tändstickor
200 g vitkål - finstrimlad
250 g kycklingfilé - strimlad
1-1½ msk sambal oelek

50 g purjo - tärnad (hade inte salladslök hemma)
100 g röd paprika - strimlad
4 dl kokt, kallt långkornigt ris
50 g frysta ärtor
2 msk soja (jag tog mrs chengs muschroom soy)
1 kycklingbuljongtärning upplöst i 1½ dl vatten
5 msk rapsolja


Tillagning:

Krydda de lättvispade äggen med salt och peppar.

Hetta upp 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna och häll i äggen. Dra stelnat ägg mot mitten av stekpannan och vicka pannan så att rinnande ägg flyter mot kanterna. När ägget nästan stelnat delar du upp det i ganska stora bitar så att det påminner om äggröra. Lägg upp på ett fat och ställ undan fatet.

Hetta upp den återstående mängden olja i woken och vicka fram och tillbaks så att både botten och sidorna täcks. Lägg i lök, vitlök och stek under omrörning på stark värme hastigt
Tillsätt morot och vitkål och fortsätt stek på hög värme ett par min under omrörning tills den börjar bli lite mjuk
Lägg i kyckling och sambal oelek och stek under omrörning i 2-3 minuter.

Tillsätt ris, ärtor, purjo paprika, soja och kycklingbuljongen stek under omrörning i ca tre minuter tills riset är genomvarmt.
Tillsätt ägg, låt allting bli genomvarmt.

NOTERA: Helst bör du koka riset en dag innan och förvara det i kylskåp över natten. Det gör att kornen faller isär, och det gör att det stekta riset inte blir så kladdigt.


Serverade med sallad och sweet chilisaås