onsdag 24 april 2019

Köttfärspaj 2019 - Recept




Ingredienser pajdeg:
200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
130 gram smör
2-3 msk vatten beroende på hur degen känns

Gör så här - pajdeg:
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i cirka 200 grader

Ingredienser fyllning:
5 ägg (large)
2,5 dl grädde
200 g riven ost (gärna lite lagrad)
450 g köttfärs
1 msk tomatpuré
150 g gul lök, grovhackad
1 msk smör att steka i
Salt och svartpeppar

Gör så här - fyllning:
Hetta upp stekpanna med smöret, fräs tomatpurén
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning.
När färsen nästan är klar, tillsätt löken och låt den bryna med ca 5 min
Krydda upp med salt o svartpeppar efter smak
Vispa samman ägg och grädde, salta lätt
Lägg hälften av den rivna osten i botten av det förgräddade skalet
Bred över den brynta köttfärsen. Häll över äggstanningen
Lägg resten av osten ovanpå

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Kolla efter 30 min om det börjar se bränt ut så täck med ett foliepapper.
Efter 45 min - känn i mitten om stanningen stannat. - om så, då är den klar