söndag 10 juni 2018

Revben i ugn på potatisbädd i gräddig tomatsås - Recept



Tanken var att det skulle vara fläskkotletter men det var slut på ica så då fick det bli revben


4 portioner
800 g potatis, tunnskivad
1 kg revben i bitar
200 g gul lök, grovhackad
10 g vitlök, grovhackad
500 g krossade tomater
2½ dl grädde
1½-2 tsk baskrydda
Smör o rapsolja
½ dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader , (150 grader i konvektorugn)

Fräs på löken i rapsoljan så den börjar mjukna lite
Blanda tomater, grädde, vitlök, den frästa löken och ca ½ tsk baskrydda

Krydda revbenen med ca ½-1 tsk baskrydda
Förstek revbenen i smör så att dom får en lätt stekyta
Lägg den tunnskivade potatisen i smord ugnsform och krydda med ca ½ tsk baskrydda
Lägg dom brynta revbenen ovan på potatisen

Deglacera (skölj ur stekpannan) med ½ dl vatten och häll skyn ovanpå revbenen
Häll tomat och gräddblandningen över alltihopa
Sätt ugnsformen i ugnen och låt det koka ihop i ca 1 timme, ser du att det börjar bli för brunt så sätt över en folie

Rätten tar ca 1 ½ timme, alltså en snabb och lätt rätt att göra och som sköter sig mesta tiden i ugnen