lördag 18 april 2020

Korvlåda med tomatgräddsås, purjo och paprika - Recept






Korvlåda med tomatgräddsås, purjo och paprika


800 g falukorv, skivad
70 g purjolök, strimlad och sköljd (jag har den gröna delen)
140 g röd paprika, strimlad
80 g riven lagrad ost
1½-2 dl hemkokt tomatsås (recept längre ned i det här inlägget)
2,5 dl vispgrädde
Salt, grovmald svartpeppar, oregano

Gör så här:
Börja med att koka tomatsås och under tiden förbered allt annat.
Jag har en stor gratängform som jag smörjer med rapsolja eller smör
Lägg den skivade falukorven i 3 rader
Lägg paprika och purjo mellan raderna
Tillsätt grädden i tomatsåsen och smaka av med salt och svartpeppar.
Häll tomatsåsgrädden över korv och grönsaker, toppa med osten
Kör 20-25 min i 200 graders varmluftsugn (225 grader i vanlig ugn)
Servera med ris.

Tomatsås - Ingredienser:
1 finhackad gul lök
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
500 g tomatkross
1 dl chilisause
1 dl vatten
1 tsk svartpeppar grovmalen
1 msk oregano
1 st grönsaksbuljongtärning
1-3 st rivna vitlöksklyftor, (smaksak)

Tomatsås - gör så här:
Svetta löken i ca 15 min i oljan på låg värme, det får inte brännas
Höj värmen och tillsätt tomatpurén, fräs 1 min
Tillsätt resten - koka upp under omrörning
Minska värmen rejält - sätt på lock
Låt sjuda 45-60 min - rör om då och då
Ta av locket och låt reducera ned till lätt krämig konsistens, rör om då och då
Smaka av med oregano, salt, grovmald svartpepper och ev socker

Servera med ris, potatisstomp eller pressad potatis