Vad som är bra med den här gratängen är att du kan förbereda
den dagen före
Kör den 20 min - kyl - lägg på resten - ställ täckt i kylen
När du kommer hem så starta ugnen, ställ in gratängen - kör
20-30 min (den är kall)
Ingredienser 4-6 port:
2 msk tomatpuré
3 msk smör + lite till gratängformen
2 msk vetemjöl
Salt och grovmald svartpeppar
Gör så här:
Bryn köttfärsen och tomatpuré i en klick smör/margarin
Smaka av med salt och svartpeppar (jag hade rätt mycket
svartpeppar)
Smält smör och vispa ner mjölet
Tillsätt gräddmjölken i omgångar medan du vispar
låt såsen tjockna lite innan du häller på mer gräddmjölk.
Vispa ned vitlöken och färskosten.
Låt sjuda ca 3-5 min
Smaka av med salt och svartpeppar.
Vänd ned potatisen och låt sjuda någon minut
Smörj en stor gratängform
Varva potatis med sås och köttfärsen
Eller blanda ihop allt och lägg i gratängformen
Jag kör denna gratäng i 2 svep
Kör i 200 graders varmluftsugn (vanlig ugn +25 grader) 20
min
Ta ut och lägg på skivad tomat och strö över den rivna
osten.
Stoppa tillbaka formen i ugnen och kör ca 20 min till,
om det börjar bli bränt täck med aluminiumfolie.
Låt gratängen stå och sätta ihop sig 15-20 min
Servera