lördag 30 mars 2019

Potatis och köttfärsgratäng 2019 - Recept



Vad som är bra med den här gratängen är att du kan förbereda den dagen före
Kör den 20 min - kyl - lägg på resten - ställ täckt i kylen
När du kommer hem så starta ugnen, ställ in gratängen - kör 20-30 min (den är kall)


Ingredienser 4-6 port:
900 g potatis, tunnskivad
600 g köttfärs eller blandfärs
2 msk tomatpuré
3 msk smör + lite till gratängformen
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk
10 g vitlök, riven (1 klyfta)
150 g färskost vitlök och örter (Arla)
Salt och grovmald svartpeppar
4-5 st tomater
100 g riven ost att toppa med


Gör så här:
Bryn köttfärsen och tomatpuré i en klick smör/margarin
Smaka av med salt och svartpeppar (jag hade rätt mycket svartpeppar)

Smält smör och vispa ner mjölet
Tillsätt gräddmjölken i omgångar medan du vispar
låt såsen tjockna lite innan du häller på mer gräddmjölk.
Vispa ned vitlöken och färskosten.
Låt sjuda ca 3-5 min
Smaka av med salt och svartpeppar.
Vänd ned potatisen och låt sjuda någon minut

Smörj en stor gratängform
Varva potatis med sås och köttfärsen
Eller blanda ihop allt och lägg i gratängformen

Jag kör denna gratäng i 2 svep

Kör i 200 graders varmluftsugn (vanlig ugn +25 grader) 20 min
Ta ut och lägg på skivad tomat och strö över den rivna osten.
Stoppa tillbaka formen i ugnen och kör ca 20 min till,
om det börjar bli bränt täck med aluminiumfolie.

Låt gratängen stå och sätta ihop sig 15-20 min

Servera