fredag 9 december 2016

Vegan "Lasagne" i min Crock-Pot Recept



Det är lite förberedelser, men det kan du göra kvällen före om du vill

Nu ska ärligt erkännas att det ni ser på bilderna inte är det recept jag skrivit här. 
Utan hur jag kommer att göra nästa gång
Även om detta var gott, så blev det lite torrt.

Jag valde idag min Crock-Pot DuraCeramic 5,0L,
eftersom jag kunde använda grytan till att göra grundsåsen i pottans gryta på spisen. 
Nackdelen blev att det blev en hög "lasagne"
Nästa gång tar jag min Crock-Pot Multifunktionell 5.6 L
för att jag får större yta på lasagnen och jag kan försteka och förbereda grundsåsen direkt i enheten.


Ingredienser 5 port
rapsolja
100 g morot (fintärnad eller riven)
100 g rotselleri (fintärnad eller riven)
2 st (225 g) gul lök (finhackad)
3 st (12g) vitlök pressad

60 g tomatpuré
5 dl vatten
400 g tomatkross
1 dl chilisause
20 g grönsaksbuljongtärningar (2st)
½ msk rosmarin
½ msk oregano
½ msk basilika
5 dl oatly imat

200 g  röda linser
500 g farfalle
190 g cheezly cheddar (riven)
salt & grovmald svartpeppar


Gör så här:
Hetta upp oljan
Fräs morot, rotselleri, lök och vitlök ca 50 minuter utan att det bränns
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i ca 3 minuter medan du rör försiktigt
Tillsätt vatten, tomatkross, chilisause, rosmarin, oregano, basilika, buljongtärningar och oatly imat.
Koka upp och låt sjuda några minuter
Smaka av med salt och svartpeppar
(jag hade rätt mycket svartpeppar från början, ger en behaglig hetta på slutet)

Så här långt kan du förbereda kvällen före om du vill, bara ställa kallt över natten

Tillsätt linserna, rör om ordenligt
Tillsätt den rivna osten i grundsåsen, rör om
Tillsätt pastan, rör om ordenligt
Kör ca 3½-4 tim på låg


Jag hade tänkt använda lasagnetter men hade inte det hemma,
därför tog jag farfalle som ser snarlika ut.


Min vän Janne rekommenderar:
Bästa veganosten heter Mozarellalike och är gjord på soja. En ost som säljes färdigriven. Alternativ två blir Astrid och Apornas ost. Inte lika fet och smakrik men helt ok. Den smälter inte lika lätt som mozzarellan men om du river den fint så funkar det.